Dünya mirası "Hevsel Bahçeleri" yeniden canlandı

Dünya mirası "Hevsel Bahçeleri" yeniden canlandı
UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan ve bölgede kuş cenneti olarak bilinen Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri, terör örgütü PKK'ya yönelik Sur'da gerçekleştirilen operasyonun tamamlanmasının ardından aylar sonra yeniden canlanmaya başladı- Vatanda

DİYARBAKIR (AA) - FİKRET KAVGALI/ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan ve Güneydoğu'nun kuş cenneti olarak bilinen Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri, terör örgütü PKK'ya yönelik Sur'da gerçekleştirilen operasyonun tamamlanmasının ardından tekrar eski canlılığına kavuştu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesi sınırlarındaki 8 bin yıllık geçmişi bulunan ve 7 bin dönümlük alana sahip Hevsel Bahçeleri, PKK'lı teröristlere yönelik operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından yeniden canlandı. Diyarbakır'ın sebze ve meyve ambarı konumunda bulunan Hevsel Bahçeleri'ne aylar sonra giden vatandaşlar, bahçelerinde çalışıyor.

Tarımsal özelliğinin yanı sıra yabani hayatın da ön plana çıktığı Hevsel Bahçeleri, baharın gelişiyle farklı bitki ve hayvan türleriyle görsel bir şölen yaşatıyor. Hevsel Bahçeleri'ne gidenler yol kenarında dolaşan kirpiler ve cıvıl cıvıl öten kuşlar eşliğinde ürünlerini at ve katır üstünde taşıyan vatandaşları görüyor.

- Toprakları çok bereketli

Aylar sonra eşiyle bahçesini ekime hazırlayan Hüsnü A, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hevsel Bahçeleri'nin geçim kaynakları olduğunu söyledi.

Hevsel Bahçeleri'nde 30 yıldır sebze yetiştirdiklerini belirten Hüsnü A, bahçenin çok bereketli topraklara sahip olduğunu ifade etti.

Terör örgütünün yaptığı saldırılara tepki gösteren Hüsnü A, şöyle konuştu:

"Sur ilçesinde yaşanan terör saldırılarından dolayı bahçelerimizin üstünden mermiler geçiyordu. Hamdolsun şimdi bahçelerimize rahat bir şekilde geliyoruz. Türk, Kürt kardeştir, kötülükten hiç kimseye fayda gelmez. Bu bayrak hepimizin bayrağıdır. Bu ezan hepimizin ezanıdır. Bu memleket hepimizin memleketidir."

- "Bahçelerimiz tekrar eski havasına kavuşacak"

Bölgede büyükbaş hayvan besleyen Lezgin C. de toprağın bereketli ve güzel olduğunu, hayvanlarına bakıp huzur bulduğunu anlattı.

Vatandaşları Hevsel Bahçeleri'ne piknik yapmaya, Dicle Nehri'nde balık tutmaya beklediklerini dile getiren Lezgin C, "Yaşanan terör saldırılarından dolayı bahçe sahipleri bahçelerine gelemiyordu ama operasyonların bitmesiyle artık halk bahçelerine gelmeye başladı. İnşallah bundan sonra bahçelerimiz tekrar eski havasına kavuşacak." dedi.

- "Hevsel Bahçeleri bizim her şeyimiz"

Hevsel Bahçeleri'nde insanları gördükleri zaman kendilerini huzurlu hissettiklerini aktaran Muhammed C. ise bereketli topraklarda geçimlerini sağladıklarını anlattı.

Cinaklı, "Buralarda kimseyi görmediğim zaman canım sıkılıyor. Bütün stresimi burada atıyorum. Keçi Burcu ve Hevsel Bahçeleri bizim her şeyimiz. Sur ilçemizi neden böyle yaptılar, anlamış değilim. Perişan olduk. İnşallah yeniden o günleri yaşamayız." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.