Dünya Su Günü

Dünya Su Günü
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Küresel ısınmayla öngörülen kuraklığa karşı tedbirler şimdiden alınmalıdır. Bunların başında muhakkak ki su tasarrufu gelmektedir"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel ısınmayla öngörülen kuraklığa karşı tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini belirterek, "Bunların başında muhakkak ki su tasarrufu gelmektedir." ifadesini kullandı.

Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer alan Türkiye için suyun her damlasının bilinçli kullanılmasının önemine dikkati çekti.

Su zengini olmayan Türkiye'nin kaynaklarını çok titiz bir şekilde koruması gerektiğini belirten Bayraktar, "Küresel ısınma nedeniyle öngörülen kuraklığa karşı tedbirler şimdiden alınmalıdır. Bu tedbirlerin başında muhakkak ki su tasarrufu gelmektedir." önerisinde bulundu.

Bayraktar, Türkiye'de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar alanın, 6,23 milyon hektarının sulamaya açıldığı bilgisini vererek, Türkiye'nin kullanılabilir su potansiyelinin 112 milyar metreküp olduğunu, bunun yaklaşık 7 milyar metreküpünün içme, kullanma suyu olarak, 5 milyar metreküpünün sanayide, 32 milyar metreküpünün de tarımsal amaçlı olmak üzere 44 milyar metreküpünün kullanıldığını bildirdi.

Özellikle, kullanılan suyun çok büyük bölümünü oluşturan tarımsal sulamada tasarrufa gidilmesinin, geleceğe bırakılacak en önemli miras olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yüzey sulama, sulama yöntemleri arasında en fazla su kaybı olan yöntemdir. Yüzey sulama yönteminde su kaybı yüzde 35 ile yüzde 60 arasında iken yağmurlama ve damla sulamada su kaybı yüzde 5 ile yüzde 25'e gerilemektedir. Yani modern sulama sistemleriyle yüzde 60’lara varan oranda su tasarrufu sağlanmaktadır. Bu sebeple ülkemizde halen istenilen seviyeye gelemeyen ve önemli bir miktarda su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için teşvik ve hibeler artırılarak üreticilerimiz için daha cazip hale getirilmeli ve modern sulama sistemleri yaygınlaştırmak amacıyla her türlü Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Ayrıca, tarımda suyun bilinçli kullanılması için çiftçilerimizin eğitilmesi şarttır."

- "Kaçak su kullanımının engellenmesi gerekmektedir"

Öte yandan Bayraktar, sanayileşmenin yoğun olduğu bölgelerde su kaynaklarının hızla kirlendiğini, ayrıca kaçak su çekimi nedeniyle üreticilerin sağlıklı ve temiz su temininde sıkıntı çektiklerini belirtti.

Ticari firmaların çayır ve meralardaki su kaynaklarını yoğun kullanmaları sonucu söz konusu alanlarda kuruma tehlikesi ortaya çıktığını vurgulayan Bayraktar, "Kirlilik kaynaklarının gerekli denetimlerle kontrol altına alınması ve kaçak su kullanımının engellenmesi gerekmektedir. Su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasının yanı sıra kirletilmemesi için de gerekli tedbirleri istisnasız almalı ve uygulamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.