Ebolayı erken teşhis için iki yeni test daha

Ebolayı erken teşhis için iki yeni test daha
Batı Afrika’yı etkisi altına alan öldürücü ebola virüsünün teşhisine yönelik testlerden ikisine daha izin verildi.

Testleri Fransız BioMerieux şirketinin yan kolu olduğu  bilinen Amerika’daki BioFire şirketince hazırlandığı kaydedildi. BioFire’dan yapılan açıklamada, şimdiye dek 24 ila 48 saat süren ebola testlerinin süresinin 1 saatten az bir süreye düşürüleceği ve böylelikle daha erken teşhis yapılabileceği belirtildi.

Öte yandan, Batı Afrika’dan sonra Avrupa ve ABD’ye de ulaşan ebola virüsünün Avustralya’ya da sıçramış olabileceği duyuruldu. Avustralya’nın Queensland eyaleti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kısa süreli olarak Gine’de bulunan 18 yaşındaki genç bir kadının ebola virüsü taşıyıp taşımadığının testler sonrası netleşeceği kaydedildi.

Bu yılki ebola salgınının ilk olarak geçtiğimiz Aralık ayında Gine’de 2 aylık bir bebeğin ölümüne yol açtığı ve Şubat ile Mart aylarından itibaren çevre ülkelere de yayıldığı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)‘nun 23 Ekim’e kadar olan son bilançosuna göre, ebolaya toplamda 10 bin 141 kişi yakalanırken, bu kişilerden 4 bin 922’si yaşamını yitirdi.

Ebolanın yol açtığı salgın nedeniyle virüse yakalanan ve yaşamını yitirenlerin sayısının resmi verilerden en az iki kat daha fazla olduğu tahmin edilirken, Aralık ayından itibaren her ay onbinlerce kişinin virüse yakalanabileceğinden endişe ediliyor.

4 BİN 922 KİŞİNİN YAŞAMINA MAL OLDU

WHO verilerine göre, eboladan ölümlerde Liberya 2 bin 705 kişi ile ilk sırada gelirken, toplamda 4 bin 665 kişi virüse yakalandı. Liberya’dan sonra Sierra Leone 3 bin 896 ebola vakasında yaşanan bin 281 ölümle ikinci sırada geliyor. Gine’de ise, toplam bin 553 ebola vakasının 926’sı ölümle sonuçlandı. Ölenlerden 244’ünün Batı Afrika’da görev yapan sağlık görevlileri ile Avrupa ve ABD’den gelen insani yardım kuruluşu üyesi doktor ve hemşireler olduğu da bildiriliyor.

Henüz kesin bir tedavisi bulunmayan ebola virüsünü yok etmek için ABD, Rusya, Kanada ve Almanya’nın yanı sıra birçok ülkede aşı geliştirilmesi çalışmaları devam ediyor.

Ebola ile mücadele için WHO’nun çağrısı üzerine ABD, Avrupa Birliği ve diğer birçok dünya ülkesinden yüz milyonlarca liralık para ve tıbbi yardım malzemesi yardımı için düğmeye basılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.