ECB’den sürpriz beklenmiyor

ECB’den sürpriz beklenmiyor
ECB'nin yarınki toplantısında yeni bir tedbir planı açıklaması beklenmezken, banka politikalarının Almanya'da eleştirilmesinin de toplantıda gündeme geleceği tahmin ediliyor- ING Avro Bölgesi Baş Ekonomisti Houte:- "ECB'nin yeni tedbirler açıklaması pek m

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Uluslararası finans kuruluşlarının uzmanları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarınki toplantısında yeni bir tedbir planı açıklamasını ve faizlerde indirim yapmasını beklemiyor.

Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB Başkanı Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Yarın Frankfurt'ta gerçekleştirilecek ECB toplantısında, ekonomik görünümün ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınması bekleniyor. Uzmanlar, bankanın toplantıda yeni bir tedbir planı açıklamasını ve faizleri düşürmesini beklemezken, sonraki muhtemel politika değişikliklerine ilişkin yeni ipuçları paylaşabileceğini de düşünüyor.

Ayrıca, Draghi’nin konuşmasının ardından gerçekleştirilecek soru-cevap kısmında ise ECB politikalarının özellikle Almanya’da eleştirilmesinin gündeme gelebileceği tahmin ediliyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, toplantıda ECB’den yeni bir adım atmasını beklemediklerini belirterek, "Geçen ay önemli kararlar alan ECB'nin yeni tedbirler açıklaması pek muhtemel görünmüyor. Bu toplantıda önceki toplantıda alınan bazı kararların açıklamalarını görebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bunun dışında Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin ECB'yi ağır şekilde eleştirmesinin toplantıda tartışılabileceğini düşündüğünü aktaran Houte, ECB’nin bu konuda çok soğukkanlı bir tutum sergileyeceğini ve bankanın bağımsızlığına vurgu yapacağını dile getirdi.

Houte, tek para birliğinde negatif faiz oranlarının bankacılık sektörünü olumsuz etkilediğine işaret ederek, "Negatif faiz oranlarının Avrupa bankacılık sektörünü zor duruma soktuğu gerçeği göz önüne alındığında, daha fazla faiz indirimi beklemiyorum. Ancak, varlık alım miktarının süresi uzatılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

-"Makul bir adım atmak için daha fazla istatistik ve veriye ihtiyaç var"

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov ise tedbirlerin uygulamaya konulduktan sonra etkilerini görmek için bir süre beklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Şu an itibariyle ECB'den yeni bir adım atmasını beklemediğini dile getiren Vilkov, makul bir adım atmak için daha fazla istatistik ve veriye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Vilkov, finans sektörüne likidite pompalamanın genel olarak en uygun politika olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bunun bizi düşük enflasyondan koruyacağına ve ekonomik büyüme oluşturabileceğine ilişkin şüpheler var. Şu an uygulanan tedbirler çok fazla bir etki yapmazsa, politika yapıcılar ECB'nin yetkisi dışında olsa bile daha doğrudan yaklaşımlar düşünmek zorunda. Böylece, ECB kişisel harcama oranlarını artırmak için hükumetlerle daha yakın çalışmak zorunda kalacak."

-"ECB’nin yakın gelecekte yeni bir önlem açıklamasını beklemiyoruz"


DekaBank Baş Ekonomisti Ulrich Kater de ECB’nin yakın gelecekte yeni bir önlem açıklamasını beklemediklerini belirterek, "Enflasyon oranları, artan maaşlar ve petrol fiyatlarına ilişkin baskının azalmasıyla muhtemelen yükselecektir. Bu ECB'ye sonuçları izlemesi için zaman kazandıracak." şeklinde görüş bildirdi.

Bu arada, ECB’den bu haftaki toplantıda herhangi bir tedbir planı beklenmemesine karşın, bazı anketlerde bankanın bu toplantıda olmasa da orta vadede yeniden faiz indirimine gidebileceği ve varlık alım miktarını artırabileceği görüşü de öne çıkıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.