Edirne'de "Romanlara özel festival"

Edirne'de "Romanlara özel festival"
SİROMA Projesi kapsamında düzenlenen festivalde Romanlara yönelik projeler de ele alındı

EDİRNE (AA) - Edirne'de, "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi (SİROMA)" kapsamında "Romanlara özel festival" düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Yıldırım Mahallesi'ndeki festivalde yaptığı konuşmada, Romanların problemlerinin çözülmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Dezavantajlı öğrencilerin eğitimden kopmamaları açısından ciddi çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, "Bu konuda çeşitli projeler hayata geçirildi. Okula devam etmeyen çocukların okula teşvik edilmesi için projeler uygulandı. Meslek edindirmeye yönelik yaptığımız projelerimiz var, özellikle 'Kızanlar Dayanışma Atölyesi' 5-6 kurumun idaresinde uygulandı. Roman kardeşlerimiz, Türk toplumunun ayrılmaz bir parçası yani her yönden vatanını, milletini seven, vatanın birlik ve beraberliği noktasında canını hiç çekinmeden ortaya koyan kardeşlerimizdir." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu da Bakanlığının Romanlara yönelik projeleri anlattı.

Alanda kurulan stantlar ve oyun parkında çocuklar eğlendi, ayrıca çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Balkan Roman Birliği Başkan Vekili Bahattin Ulusoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, 44 okulun proje kapsamında yer aldığını belirterek, "Bizim bölgemizde Keşan ilçesinde iki, Erdirne'de iki ve Uzunköprü ilçesinde de bir okul bu çalışmadan yararlanmaktadır. Bu okullarımızda dezavantajlı çocuklarımızın devamsızlıklarını önlemeye yönelik çalışmalar yapılacak. Proje kapsamında 20 ay sonra oluşturulacak rapor hükümete sunulacak. Hükümet de Roman Strateji Eylem Planı'nda bu değerlendirmeye yer verecek." ifadesini kullandı.


- Bazı Roman dernekleri tepkili

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler, etkinliğin duyurulmadan, acele şekilde yapıldığını öne sürdü.

Projenin oldubittiye getirilmesinin kendilerini üzdüğünü dile getiren Güyümgüler, "Bu proje Türkiye'de 12 ilde oluşturulacak. Bu illerden bir tanesi Edirne'dir. Edirne'deki Roman dernekleriyle istişare yapılmadan böyle uygulamanın, sanki bir şeyler kaçırılırcasına yapılması bizleri üzmüştür" diye konuştu.

Edirne Roman Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı da 3 yıl önce projenin temellerinin atıldığı Ankara'daki toplantıya katılan birisi olarak Edirne'deki programa davet edilmemelerine anlam veremediğini söyledi.






Edirne'de "Romanlara özel festival"

Edirne'de "Romanlara özel festival"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.