"Eğitim Çalışanlarının Sorunları Ve Çözüm Önerileri" Raporu

"Eğitim Çalışanlarının Sorunları Ve Çözüm Önerileri" Raporu
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın:"4/B'li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünü

ANKARA (AA) - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "4/B'li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır." dedi.

Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Eğitim Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştay Raporu"nu açıkladı.

Sendikalarının mart ayında 81 ilde 6 farklı komisyon tarafından "Eğitim Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri" çalıştayını gerçekleştirdiğini bildiren Ali Yalçın, çalıştaya ilişkin şube temsilcilerinin, uzmanların ve hukukçuların değerlendirmelerini birleştirerek, kapsamlı yeni bir rapor hazırladıklarını belirtti.

Raporun, eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümüne, emeğinin karşılığını tam olarak almalarına, ekonomideki büyümeden ve artan refahtan pay sahibi olmalarına katkıda bulunacağını düşündüklerini ifade eden Yalçın, "Eğitim çalışanlarının sorunları bizim sorunumuzdur. Bize göre eğitimin sorunu, çalışanların sorunları çözülmeden çözülemez. Biz, gerek sendika, gerekse konfederasyon düzeyinde sorunların üzerine gitmeye devam edeceğiz. Ancak sorunun kaynağı neredeyse, çözümü de orada aramalıyız, arıyoruz." diye konuştu.

Ali Yalçın, eğitim çalışanlarının ortak sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin özetle şu açıklamalarda bulundu:

"Eğitim çalışanlarını enflasyona ezdirmeyecek bir ücret artışı yapılmalıdır. Ülkenin ekonomik gelişmesinden eğitim çalışanlarının da hak ettiği payı almasını sağlayacak refah payı verilmelidir. Ücret ve aylıkların tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır. Gelir vergisi oranları reel ücret artışı sağlayacak şekilde sabitlenmelidir. Bütün eğitim çalışanlarının birinci dereceye kadar ilerleyebilmeleri sağlanmalıdır. Mevcut ek gösterge rakamları en az 600 puan artırılmalıdır. Kılık ve kıyafet dayatması sona erdirilmelidir. Siyaset ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak, bu hizmet sınıfındaki personel genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmelidir. Hizmet kolu kapsamındaki kurumlarda görev yapan şeflere, Adalet Bakanlığı kadrolarında görev yapan şeflere tanınan mali haklar tanınmalıdır."

- "Ek ders ücretleri iki kat artırılmalı"

Öğretmenlerin sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin de tespitlerde bulunan Yalçın, ek ders birim ücretlerinin en az 2 katı tutarında artırılmasını istedi.

Öğretmenlerin aylık karşılığı ders saatleri arasındaki farklılığın giderilerek 15 saate eşitlenmesi gerektiğini kaydeden Ali Yalçın, "İstihdamda güçlük çekilen bölgelerde ve özellikle Doğu'da görev yapan öğretmenlere ilave tazminat ödenmelidir. Bu bölgelerde görev yapan öğretmenler teşvik edilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Zorunlu İLKSAN üyeliğini dayatan kanun hükmünün de kaldırılması" talebini dile getiren Yalçın, alan değişikliği taleplerinin de karşılanması gerektiğini vurguladı.

Kariyer basamakları sisteminin yeniden işler hale getirilmesi gereğine işaret eden Ali Yalçın, "4/B'li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir. Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

- "Kurum içi ücret dengesi korunmalı"

Yalçın, eğitim yöneticilerinin sorunlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise yöneticilere ödenen ücretin, görev ve sorumluluklarıyla orantılı olacak şekilde artırılmasını, kurum içi ücret dengesinin korunmasını istedi.

Eğitim kurumu yöneticilerinin derse girme zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini belirten Ali Yalçın, ilköğretim okulları için de bütçe tahsis edilmesinin, yöneticilerin öğretmen ve velilerle karşı karşıya gelmesinin engellenmesinin önemine dikkati çekti.

- 4/C'li personele kadro isteği

Yalçın, genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının bazı sorunlarına da işaret ederek, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin bütün eğitim çalışanlarına ödenmesi için çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.

Haftalık 40 saati aşan çalışmalarda fazla mesai ücreti ödenmesini ya da personel yetersizliği bahanesine sığınılmadan izin kullandırılması gerektiğine işaret eden Ali Yalçın, "4/C statüsündeki personel kadroya geçirilmelidir." görüşünü paylaştı.

- ÖYP araştırma görevlilerine daimi kadro talebi

Yalçın, doktorasını tamamlayan akademisyenlere kadro tahsisi yapılması, doçentlik sözlü sınavının kaldırılması ve doçentlik sürecinin yeniden ele alınması talebini de aktardı.

Yardımcı doçentlerin de daimi kadroya geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Ali Yalçın, "2547 Sayılı Kanun'un 33/a ve 50/d maddelerindeki araştırma görevlileriyle, ÖYP araştırma görevlilerine daimi kadro tahsisi yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

Yalçın, üniversite idari personeline YÖK ya da ÖSYM tarafından en geç 2 yılda bir merkezi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılması gerektiğini, Kredi ve Yurtlar Kurumu çalışanlarından özel ve gece hizmetleri talimatı kapsamında yerine getirilen nöbet görevi karşılığı, yılı bütçe kanununda gösterilen birim çalışma ücretinin en az 5 katı tutarında nöbet veya fazla çalışma ücreti ödenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.