Eğitim Sen'in "İş Bırakma" Eylemi

Eğitim Sen'in "İş Bırakma" Eylemi
Çorum, Sinop, Rize, Giresun, Trabzon ve Ordu'da yürüyüş düzenlendi

ÇORUM (AA) - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim Sen), "iş bırakma" eylemi kapsamında Çorum, Sinop, Rize, Giresun, Trabzon ve Ordu'da yürüyüş düzendi.

Çorum'da Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu (KESK) üyesi grup, Bahçelievler Mahallesi Bahabey Caddesi'nden sloganlar eşliğinde Hürriyet Meydanına kadar yürüdü.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mehmet Öztürk, eşit, ve özgür bir eğitim sistemi istediklerini belirtti.

Öztürk'ün açıklamasının ardından halay çeken grup, olaysız dağıldı.

Protestolara Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Tufan Köse'de eşlik etti.

- Sinop 

Eğitim Sen Sinop Şubesi önünde toplanan grup, pankart açarak Hükümet konağı önüne yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Hakan Eker, Türkiye’de bütün eğitim kurumlarının, iktidarın otoriter uygulamaları ile gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırıldığını öne sürdü.

Hiçbir toplumun tamamen aynı düşünen, aynı inancı paylaşan, aynı değerleri benimsemiş kişilerden oluşmadığını anlatan Eker, "Devlet, inanç alanından elini tamamen çekmeli, inanç alanını kendi çıkarları için istismar etmekten derhal vazgeçmelidir. Toplumun eşit, özgür ve demokratik yaşamdan yana olan bütün ilerici emek ve demokrasi güçleri ile birlikte iktidarın dayatmalarına, asimilasyoncu politikalarına karşı sonuç alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimiz" diye konuştu.

Gruptakiler, açıklama sonrasında olaysız dağıldı.

- Rize

Eğitim Sen Rize Şubesi ve Birleşik Haziran Hareketi üyesi bir grup, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Grup adına basın açıklaması yapan Birleşik Haziran Hareketi Sözcüsü Bilgehan Kadıoğlu, çocukların geleceğinin ele geçirilmek istendiğini, eşit, laik bir eğitim sistemi istediklerini söyledi.

Okulların bilim ve eğitim yuvaları olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, "Demokratik toplumların okullarındaki eğitim, bilimsel kriterlerle verilir. Bilimde kuşku ve hurafeye yer yoktur, gelişmeye ve tartışmaya açıktır, daima daha ileri ve güzeli hedefler. Oysa yapılmak istenen tartışmayan, düşünmeyen, itaat eden bir nesil yetiştirme çabasıdır" dedi.

Açıklama sırasında gruba tepki gösteren bazı kişiler, çevredeki güvenlik güçleri tarafından uzaklaştırıldı.

- Giresun 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri ile bazı siyasi parti üyelerinden oluşan grup, toplandıkları Debboy mevkisinden Atatürk Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde kadar yürüdü.

Burada grup adına basın açıklamasında bulunan Eğitim Sen Giresun Şubesi yürütme kurulu üyesi Bahar Ateş, eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine, egemen ideolojiye teslim edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. 

- Trabzon

Eğitim Sen Trabzon Şubesi üyeleri, eğitim sistemini protesto etti. 

Atapark'ta toplanan Eğitim Sen Trabzon Şubesi üyeleri, davul zurna eşliğinde Meydan Parkına yürüdü. 

Burada sendika üyeleri adına konuşan Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, hükümetin politikalarını eleştirerek, "Gerçek anlamda eşit, özgür ve laik bir eğitim ancak demokrasinin, eşitliğin, temel hak ve özgürlükler alanının genişlemesi, bütün yurttaşların eşit haklar temelinde barış içinde bir arada yaşaması ile mümkündür. Devlet, kişisel bir alan olan inanç alanından elini tamamen çekmeli, inanç alanını kendi çıkarları için istismar etmekten derhal vazgeçmelidir" ifadesini kullandı.

Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

- Ordu 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri toplandıkları Sırrı Paşa Caddesi'nden sloganlar eşliğinde İsmet Paşa Caddesi'ne yürüdü.  

Grup adına yapılan basın açıklamasının ardından sendika üyeleri olaysız dağıldı.

- Artvin Valiliği'nden "gözaltı" açıklaması

Artvin Valiliği, dün bir grubun açtığı stantta dağıtılan basılı materyallerin cumhuriyet savcılığınca suç teşkil ettiğinin belirlenmesi üzerine gözaltına alınan 8 kişinin ifadeleri sonrasında serbest bırakıldığını bildirdi.

Valilikten yapılan basın açıklamada, Halkevi Caddesi'nde, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından gerçekleştirilen eylem esnasında dağıtılan basılı materyallerin içeriğinin cumhuriyet savcılığı tarafından gerçekleştirilen incelenmesinde 'Cumhurbaşkanına hakaret, eğitim öğretime hukuka aykırı şekilde engel olmaya teşebbüs" suçlarını kapsadığının tespit edildiği belirtildi.

Adli makamların şüpheliler hakkında ifadelerinin mevcutlu alınması talimatı sonrasında ilgililerin ifade için emniyet müdürlüğüne davet edildiği, şüphelilerin ise ifade vermeyi reddetmeleri üzerine gözaltı kararının uygulandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Cumhuriyet savcılığının talimatına binaen ilgililer emniyet müdürlüğüne ifade alınmak üzere davet edilmiş, bildiri dağıtımında bulunan 8 kişi sözlü olarak yapılan davete icabet etmemişler, bunun üzerine yasal ölçüler çerçevesinde gözaltı aracına bindirilmişlerdir. Sağlık kontrolleri sonrası işlemleri seri bir şekilde tamamlanarak adli makamlara iletilmişlerdir. Cumhuriyet savcılığınca ifadeleri alman ilgili 8 kişi hakkında işledikleri suçlardan dolayı adli kontrol hükümleri uygulanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişlerdir. Mahkeme, atılı suçlara öngörülen cezanın alt ve üst sınırı ile teşebbüs hükümleri, şüphelilerin öğrenci ve sabit ikamet sahibi oluşlarını nazara alarak 'Adli kontrol talebinin reddedilmesi ve şüphelilerin salıverilmelerine' karar vermiştir. Yapılan tüm iş ve işlemler yasal hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.