Ekmek israfının azaltılmasıyla ekonomiye 9 milyar liralık katkı

Ekmek israfının azaltılmasıyla ekonomiye 9 milyar liralık katkı
TMO Genel Müdür Yardımcısı Ünal:- "(Ekmek israfının önlenmesi kampanyası) Yaklaşık 3 yıldır sürdüğümüz bu kampanya ile milli ekonomiye katkımızın yaklaşık 9 milyar lira civarında olduğunu düşünüyoruz"- "İsrafın önlenmesi açısından ekmek boyutlarının küçül

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdür Yardımcısı Refik Kayhan Ünal, yaklaşık 3 yıldır sürdürülen ekmek israfının önlenmesi kampanyası ile ekmek israfında ve tüketiminde ciddi bir azalma kaydedildiğini, böylelikle ekonomiye yaklaşık 9 milyar lira katkı sağlandığını bildirdi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TMO'nun ekmek israfının önlenmesi kampanyasıyla ilgili bilgi verdi.

Ekmek israfı konusunda 2012 yılında yaptırdıkları araştırmaya göre, Türkiye'de günlük 2,1 milyon adet ekmeğin israf edildiği, bunun da yıllık parasal karşılığının 1,6 milyar lira olduğunun tespit edildiğini belirten Ünal, bunun üzerine 2013 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak ekmek israfını önleme kampanyasının başlatıldığını kaydetti.

Kampanya süresince 500'den fazla etkinlik yapıldığını, kamu spotları hazırlandığını anlatan Ünal, "Bir yıl sonra tekrar bir ölçümleme yaptırdık. Gördük ki günlük ekmek israfında yüzde 18 oranında tasarruf sağlamışız." diye konuştu.

Bu süre zarfında halkın ekmek tüketiminin de yüzde 10 daraldığını ifade eden Ünal, "Ekmek israfından yıllık 300 milyon lira, ekmek tüketiminin azalmasından da 2,5 milyar lira tasarruf edildi. Bir yılın sonunda bunun milli ekonomiye katkısı toplam 2,8 milyar lira oldu." dedi.

- Üç yılda 9 milyar liralık katkı

10. Kalkınma Planı'nda ekmek israfının önlenmesi kampanyasının 2018 yılı sonuna kadar devam etmesinin programlandığını belirten Ünal, "Şu ana kadar yaklaşık 3 yıldır sürdüğümüz bu kampanya ile milli ekonomiye katkımızın yaklaşık 9 milyar lira civarında olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ekmek israfının azaltılması için bütün kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, valilikler, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarla yüzlerce etkinlik gerçekleştirildiğini anlatan Ünal, söz konusu kampanyanın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından da en etkili ve örnek uygulama olarak gösterildiğini söyledi.

İsrafın tarlada başladığını, ekinlerin biçilmesinde, toplanmasında, taşınmasında, depolanmasında, buğdayın değirmenlere götürülmesinde, un yapılmasında, unların çuvallanmasında, fırınlara götürülmesinde ciddi israf oluştuğunu ifade eden Ünal, hane halkları, kamu kurum ve kuruluşları ile öğrenci yurtlarında israf konusunda çok büyük başarı sağladıklarını, ancak ticari amaç güdülen toplu tüketim yerlerinde israfın ciddi düzeyde bulunduğunu bildirdi.

İsrafın önlenmesi için öncelikle ekmeğin planlı üretilmesi gerektiğini ifade eden Ünal, Türkiye'de günde 85 milyon adet, yılda da yaklaşık 31 milyar adet ekmek üretildiğini, bunun yüzde 10 azaltılmasının mümkün olduğunu belirtti.

Fırınlarda üretilen ekmeklerin satılamayanlarının tamamının ya çöpe ya da hayvan barınaklarına gittiğini anlatan Ünal, hayvanlara da küflü ekmek yedirilmemesi gerektiğini kaydetti. Ünal, "Tüketeceğimiz kadar ekmek almalıyız, onları dilimleyerek masalara koymalıyız. Gününde tüketeceksek poşette, uzun sürede tüketeceksek buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza etmeliyiz. Bayat ekmekleri yemeklerde değerlendirmeli, asla ve asla çöpe atmamalı ve hayvanlara vermemeliyiz." dedi.

İsrafın önlenmesi açısından ekmek boyutlarının küçültülmesinin de önemli olduğunu dile getiren Ünal, "roll" ekmeğe geçmek, yani ekmeğin somun şeklinde üretilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tam buğday ekmeğe geçilmesi konusunda da çalışma yaptıklarını belirten Ünal, tam buğday ekmek tüketiminde son yıllarda ciddi bir artış sağlandığını da vurguladı. Türk halkının taze ekmek sevdiğini, ekmeği doğrudan fırından almayı, elle yoklamayı tercih ettiğini de ifade eden Ünal, bu alışkanlığın kolay kolay atılmasının mümkün olmadığını, ancak son yıllarda yapılan kampanyalarla ciddi bir başarı elde edildiğini kaydetti.

- Yılda 10 milyon kişi açlıktan ölüyor

Yaklaşık 7,5 milyar kişi olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyarı geçmesinin beklendiğini belirten Ünal, 9 milyar kişiyi besleyebilmek için dünyada üretilen gıdanın bugünkünden yüzde 60 daha fazla üretilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Yapılan araştırmalara göre, bugün dünyada her 4 kişiden birinin yeterli vitaminleri alamadığını, dünyada 795 milyon insanın açlık ve sefaletle karşı karşıya olduğunu ifade eden Ünal, şöyle konuştu:

"Bu kadar insanın yanında her yıl çoğu çocuk olmak üzere 10 milyon kişi açlıktan ölüyor. Bu arada FAO ve OECD raporlarına göre 1,4 milyar insan aşırı kilolu, bunun 500 milyonu da obez. Kanada ve ABD'de üretilen gıdanın yüzde 40'ı, AB'de üretilen gıdanın yüzde 30'u israf ediliyor. Bugün dünyada yaklaşık 4 milyar ton gıda üretiliyor. Bunun 1,3 milyar tonu, yani 3'te 1'i israf ediliyor. İsraf edilen gıdanın parasal karşılığı 1 trilyon dolar. İsraf edilen 1,3 tonluk gıdanın sadece 4'te 1'inin tasarruf edilmesi sağlanırsa açlığın tamamen giderilebileceği yönünde plan yapılıyor."

Bu yönden de gıda israfını önlemeye yönelik kampanyaların çok büyük önem taşıdığını dile getiren Ünal, "Bizim hedefimiz özelde ekmek, ama genelde bütün gıda israflarına dikkat çekmek. Herkesi uyarmak. Bütün dünya ülkelerini uyarmak." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.