"Ekmek satanlar ruhsatlandırılmalı"

"Ekmek satanlar ruhsatlandırılmalı"
Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kuşçu:- "Piyasaya kendini kabul ettirme çabasında olan ruhsatsız fırınlar var. Manav, tüpçü, kasap gibi esnafın ekmek sattığını görüyoruz. Ekmek satanların ruhsata bağlanmasını, fırın sayısının takip a

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Unlu Mamul ve Ekmek Üreticileri İşletme Haklarını Koruma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Kuşçu, "Piyasaya kendini kabul ettirme çabasında olan ruhsatsız fırınlar var. Manav, tüpçü, kasap gibi esnafın ekmek sattığını görüyoruz. Ekmek satanların ruhsata bağlanmasını, fırın sayısının takip altına alınmasını doğru buluyoruz" dedi.

Kuşçu, AA muhabirine, fırıncı esnafının sorunlarını duyurmak amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi.

Halka daha kaliteli ekmek yedirmek için çalıştıklarını dile getiren Kuşçu, ekmek israfını önlemeyi, kaliteli ekmek üretmeyi ve ekmek fiyatları ile ilgili spekülasyonların önüne geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Ekmek satanların ruhsata bağlanması gerektiğini anlatan Kuşçu, "Piyasaya kendini kabul ettirme çabasında olan ruhsatsız fırınlar var. Fırın sayısının takip altına alınmasını doğru buluyoruz. Fiyatlandırma yaparken değirmenlerin de takibe alınmasını talep ediyoruz. Girdilere zam geldiğinde fırıncılar da doğal olarak zam istiyor. Zaten küçük karlarla çalışıyoruz" diye konuştu.

Ekmekte iadelerin ciddi bir yük teşkil ettiğini vurgulayan Kuşçu, merdiven altı üretim nedeniyle 10 bin ekmek üreten bir fırının 2 bin civarında iade aldığını ifade etti.

Sektörde haksız rekabetin ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Kuşçu, şöyle konuştu:

"Sayın Bakanımızı haklı buluyorum. Bu işin çözümlerinden biri ekmekte iadenin kaldırılması, ihtiyaç oranında ekmeğin üretilmesi ve satılmasıdır. Fırınlar takip edilmeli. Ekmeğin değirmenlerden satıcıya kadar takip edilmesi lazım. Piyasaya kendini kabul ettirme çabasında olan ruhsatsız fırınlar var. Manav, tüpçü, kasap gibi esnafın ekmek sattığını görüyoruz. Ekmek satanların ruhsata bağlanmasını, fırın sayısının takip altına alınmasını doğru buluyoruz. Fiyatlandırma yaparken değirmenlerin de takibe alınmasını talep ediyoruz. Girdilere zam geldiğinde fırıncılar zam istiyor."

- "Ucuz ekmek kaliteyi bozuyor"

Zam istediklerinde kendilerinin merdiven altı üreticilerle kıyaslandığını bildiren Kuşçu, şöyle devam etti:

"Bugün 10 bin liraya bir tamirhane, bir terzi dükkanı açılamazken fırın açılabiliyor. Merdiven altı işletmeler bizi rahat çalıştırmıyor. En önemli sorunlarımızdan biri haksız rekabet. Bir kişi fırında usta olarak çalışıyor, sonra köhne bir yerde merdiven altında fırın açıyor. Bin, 2 bin ekmek üretiyor, sonra pazar bulmaya çalışıyor. Piyasaya girebilmek için ucuz ekmek satıyor. Tedarik fiyatının altında ekmek satınca bu durum endüstriyel çalışan fırınların düzenini bozuyor."

Üründe kalitenin önemine değinen Kuşçu, "Ucuza vermek ekmekte kaliteyi bozuyor. İçerisine konulan katkı maddelerinin insan sağlığına aşırı derecede zarar verdiği, aniden ölümlere sebebiyet verdiği bilinmekte. Ekmeği hacimli gösterebilmek için bazıları katkı maddeleri kullanıyor. Bu da dürüst çalışan fırıncı esnafına zarar veriyor" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.