Ekmeklerini kar altında yetiştirdikleri sebzeden kazanıyorlar

Ekmeklerini kar altında yetiştirdikleri sebzeden kazanıyorlar
Bilecik ve ilçelerinde 16 bin dönüm alanda yeşil soğan, ıspanak, karnabahar, pırasa, brokoli, turp, maydanoz ve marul üretiliyor- Geçitli Köyü Muhtarı Çakır:- "Yaz kış, kadın erkek tarlada çalışıyoruz. Kışın kar altından soğan sökmek kolay değil, işçiliği

BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Marmara Bölgesi'nin sebze üretim merkezlerinden Bilecik'te çiftçiler, yeşil soğan, ıspanak gibi kışlık ürünleri kar birikintilerinin altında yetiştirdikten sonra toplayıp soğuk suyla yıkayarak zahmetli bir sürecin ardından pazar ve market tezgahlarına ulaştırıyor.

Bilecik ve ilçelerinde kış sezonunda 16 bin dönüm alanda 6 bin 640 ton yeşil soğan, 8 bin 566 ton ıspanak, 2 bin 360 ton karnabahar, 567 ton pırasa, 380 ton brokoli, 202 ton turp ve 50 ton maydanozun yanı sıra 15 bin ton örtü altı marul üretiliyor.

Sebze üretiminden dolayı "Marmara'nın küçük Antalyası" olarak bilinen Söğüt ilçesinde, Geçitli, Çaltı ve Yakacık başta olmak üzere köylerde yeşil soğan hasadı zor kış koşullarında başladı. Çoğunlukla kadınların çalıştığı hasat işleri zahmetli geçiyor. Kar birikintilerinin altından ürünleri toplayan çiftçiler, daha sonra bunları soğuk suyla yıkayıp satışa sunuyor.

Geçitli Köyü Muhtarı Metin Çakır, kış aylarında ağırlıklı olarak yeşil soğan ürettiklerini söyledi.

Ürünlerinin özellikle İstanbul'da rağbet gördüğünü vurgulayan Çakır, şöyle konuştu:

"Kışın yeşil soğan ve marul yetiştiriyoruz. Köyümüzün geçim kaynağı tarım. Yaz kış, kadın erkek tarlada çalışıyoruz. Kışın kar altından soğan sökmek kolay değil, işçiliği zahmetli. Ürettiğimiz soğan organik. Sadece hayvan gübresi bulunuyor, ayrı bir suni gübre kullanmıyoruz. Kış olursa yeşil soğan para ediyor, yoksa ucuzluyor. Soğanın kilogramı bazen 3-4 liraya düşüyor, bazen 7-8 liraya çıkıyor ama yaptığımız işçiliğe göre fiyatların daha fazla olması gerekir."

- "Soğana 'pahalı' diyenler halimizi görse fikirleri değişir"

Çakır, hasatta en çok çileyi ve zahmeti kadınların çektiğini ifade ederek, yeşil soğanın dikim, söküm, toplama, temizleme, yıkama ve paketleme gibi aşamalarında işçiliğin çok zor olduğunu sözlerine ekledi.

Üreticilerden Şükriye Karakoç da yaz kış demeden arazide çalıştıklarını, bazen karı kucaklayıp kenara koyduktan sonra altından soğanı çıkardıklarını ve ekmeklerini böyle kazandıklarını ifade etti.

Aynur Adalı ise yeşil soğanın tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm zahmetlerini kendilerinin çektiğini dile getirerek, "Soğana 'pahalı' diyenler halimizi görse fikirleri değişir" dedi.

Feride Kara da ekilen soğanın üzerine tül çektiklerini ve zamanı gelince bunları kaldırıp kar veya yağmur altında hasat ettiklerini, soğuk da yıkayıp temizlediklerini anlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.