"El yapımı mobilyada Türkiye ile yarışacak ülke yok"

"El yapımı mobilyada Türkiye ile yarışacak ülke yok"
Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ercan:- "El işi mobilyada bizimle yarışacak ülke yok. Burada ihracat şansımız, bant mobilyaya göre çok daha fazla ancak bunu teknoloji ile birleştirerek yapmamız lazım"- "2 milyar 200 mil

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, el işi mobilyada Türkiye ile yarışacak ülke bulunmadığını belirterek, "Burada ihracat şansımız, bant mobilyaya göre çok daha fazla ancak bunu teknoloji ile birleştirerek yapmamız lazım." dedi.

Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mobilya sektöründe ihracatının her yıl arttığını söyledi.

Türkiye'de mobilya sektöründe son yıllarda yeniliğe yönelik önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Ercan, 3 yıl öncesine göre büyük farklılıklar bulunduğunu kaydetti.

El imalatı mobilya hayranı olduğunu, kendisinin de el imalatı mobilya üretimi yaptığını anlatan Ercan, "Ürünlerimizin benzerlerinin gelişmiş ülkelerde bizim perakende fiyatımızın 3-4 katına pazarlandığını görüyoruz. El işi mobilyada bizimle yarışacak ülke yok. Burada ihracat şansımız, bant mobilyaya göre çok daha fazla ancak bunu teknoloji ile birleştirerek yapmamız lazım." ifadesini kullandı.

Ercan, ihracat açısından Türkiye'nin her yıl büyüdüğünü belirterek, "2012 yılında ihracatımız sabit mobilyalarla yaklaşık 1 milyar dolar civarındaydı. 2015 yılında 2 milyar 200 milyon dolar civarında gerçekleşti. Bu rakam bizim için yeterli mi? Hayır, yeterli değil. Yenilik ve Ar-Ge çalışmalarına verdiğimizin karşılığını alıyor muyuz? Hayır alamıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

El imalatı mobilyanın ihracat rakamlarıyla ilgili de bilgi veren Ercan, "El imalatı mobilya ihracatı, genel ihracatın yüzde 25'i civarındaki bölümünü oluşturuyor. 2 milyar 200 milyon dolarlık ihracatımızın içinde kereste, madeni mobilya, cam, seyyar ve bant mobilya var. Yüzde 25'i yani 500-600 milyon doları el imalatı mobilya. Özellikle oymalı koltuk, yemek ve yatak odaları ihraç ediliyor. Bu da azımsanacak bir rakam değil." diye konuştu.

Sektörde eleman yetiştirilmesi gerektiğini dile getiren Ercan, "Çırak yetişmiyor. Potansiyel kalifiye eleman ihtiyacımızın giderilmesi lazım. Endüstri meslek lisesinin değerlendirilmesi lazım. El imalatı mobilyada dünyada Türkiye'nin rakibi yok." diye konuştu.

Ercan, "Eğer bize istediğimiz imkanlar sunulur ve uluslararası ticari anlaşmalarla koruma altına alınırsak, iddia ediyorum, 2-3 yıl içinde mobilya ihracatımız 10 milyar doları geçecektir. Mesela İtalya'nın 2014 yılı mobilya ihracatı 20 milyar dolar." ifadesini kullandı.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin ihracat rakamlarına negatif etki yaptığının altını çizen Ercan, Irak ve Suriye'ye büyük miktarda mobilya sattıklarını, geçmişte Erbil'de, Süleymaniye'de kendi mağazalarını açtıklarını, savaş ortamının ise sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

- "Türk mobilyası dünyaya hakim olacak"

Ali Rıza Ercan, inovasyon noktasında son yıllarda önemli adımlar attıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Geçmişte dışarıdan kataloglardan beğendiğimiz ürünlere kendimiz adına patent almaya çalışıyorduk. Şimdi kendi çizimlerimizi ortaya koymaya başladık. Federasyon olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğimizde kimse bize inanamadı. Endüstriyel Tasarımcılar Derneği ile iş birliği yaptık. Şimdi tasarım üretiyoruz. Bunları da imalatçı esnafımıza cüzi miktarlarda veriyoruz. Faydasını görmeye başladık. Bu da inovasyonu ön plana çıkarıyor. Yeni yeni patent anlaşmalarında sıkıntılarımızı ortadan kaldırıyoruz. İlerleyen zamanda Türk mobilyası dünyaya hakim olacaktır. Ben buna yürekten inanıyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.