Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Yayımlandı

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Yayımlandı
ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) "Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.Buna göre, elektrik...

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) "Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, elektrik piyasasında arz güvenliğinin temini için gerekli yedek kapasite de dahil olmak üzere yeterli kurulu güç kapasitesinin oluşturulması ve/veya uzun dönemli sistem güvenliğinin temini için güvenilir kurulu güç kapasitesinin korunması amaçlanıyor.

Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından işletilecek olan kapasite mekanizmasına kamu payının yüzde elliyi aştığı santraller, yap işlet ve yap işlet devret sözleşmesi bulunan ve anlaşma süresi dolmuş olsa da bu anlaşmalar kapsamında faaliyette bulunan ya da bulunmuş olan santraller, uluslararası sözleşmeler kapsamında kurulan nükleer enerji üretim santralleri ve bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra özelleştirme ihalesi yapılan santraller katılamayacak.

Bir takvim yılında yapılan kapasite ödemelerinin toplamı ilgili takvim yılı için belirlenen bütçeyi aşamayacak ve ödemelerinin ilgili takvim yılı için belirlenen bütçenin altında kalması durumunda kalan bütçe de sonraki yıla aktarılamayacak.

Bu yıl kapasite mekanizmasından yararlanacak tesislere ilişkin başvurular 31 Ocak tarihine kadar sistem işletmecisine yapılacak. Sistem İşletmecisi yapılan başvuruları değerlendirerek 2018 yılında kapasite mekanizmasından yararlanacak tesisleri en geç 15 Şubat'ta internet sitesinden duyurarak kuruma bildirecek. Söz konusu tesisler 1 Ocak tarihinden itibaren kapasite mekanizmasına dahil edilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.