Elektrikte kayıp kaçağa güneş paneli önerisi

Elektrikte kayıp kaçağa güneş paneli önerisi
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Erkan:- Vatandaşlar, çatısındaki güneş paneliyle bireysel ya da ticari olarak elektrik üretimi yapabilir. Devletin de enerji ile ilgili ilave üretim santrali ve hat yatırımları yapmasına

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, vatandaşların çatılarına taktıracağı güneş panelleriyle bireysel elektrik üretimi yapabileceklerini ve ihtiyaç fazlası elektriği satabileceklerini belirterek, "Devletin de enerji ile ilgili ilave üretim santrali ve hat yatırımları yapmasına gerek kalmaz. Böylelikle, kayıp kaçağın azalmasıyla enerji maliyetlerinin düşmesi sağlanmış olacaktır." dedi.

GENSED Başkan Yardımcısı Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye gibi güneşlenme süresi yüksek bir ülkede güneş panellerinden sağlanacak evsel elektrik üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Güneş gibi temiz bir enerji kaynağının kullanımının yaygınlaşmasının önemine işaret eden Erkan, "Elektriğin üretildiği yerde tüketilmesi ve enerji taşıma maliyetlerinin azaltılması, iletimdeki kayıpların da düşmesini sağlar." diye konuştu.

Erkan, evsel elektrik üretiminin ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını vurgulayarak, "Vatandaşlar çatısındaki güneş paneliyle bireysel ya da ticari olarak elektrik üretimi yapabilir. İhtiyaç fazlası elektriği ise satabilir. Devletin de enerji ile ilgili ilave üretim santrali ve hat yatırımları yapmasına gerek kalmaz. Böylelikle, kayıp kaçağın azalmasıyla enerji maliyetlerinin düşmesi sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerji yatırımlarının artması ve eski tip enerji santrallerinin devre dışı kalmasıyla sera gazı salınımlarında da önemli düşüşler olacağına dikkati çeken Erkan, "Sonuç olarak, başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarının çoğalması ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamakla beraber, geleceğimiz için temiz bir dünya yaratılmasında da en büyük etken olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

- "Sistemin ortalama fiyatı 3 bin avro"

Hakan Erkan, güneş sistemlerini evlerin çatılarına yerleştirmenin, bir günlük bir çalışmayla mümkün olduğunu ve tercih edilebilecek çok sayıda güneş paneli çeşidi olduğunu söyledi.

Panelin gücüne, kullanılacak ekipman ve malzeme çeşidine göre fiyat farklılığı bulunduğunu anlatan Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortalama 2-3 kilovat şebeke bağlantılı sistem, ev için yeterlidir. Proje dizaynına göre panel de değişir. Ancak mevcut teknolojiye göre 150 vat gücünde panel kullanıyorsanız, 20 adet panelle 3 kilovat gücünde bir sistem kurabilirsiniz. Bunun da ortalama fiyatı 3 bin avro kadardır. Bu sistemin evin çatısına yerleştirilmesi ve sisteme bağlanması süresi sadece bir gündür. Kullanıcılar yatırım sonrası hem elektrik parası ödemeyecek, hem de satıştan gelir elde edecek."

Erkan, üretilen elektriğin sisteme aktarılması için abonesi olunan elektrik dağıtım şirketinden mutlaka izin alınması gerektiğini belirterek, "Geçmiş yıllara oranla izinlerle ilgili bürokratik işlemlerde azalma olmasına rağmen başvuru evraklarının hazırlanması, elektrik projesinin onaylanması ve gerekli kurumlardan izinlerin alınması kapsamlı bir süreç. Danışman veya firma tarafından yapılması uygun olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü, 2016'nın ilk çeyreğinde 74 bin megavat seviyelerine ulaştı. Toplam kurulu gücün 357,7 megavatı, güneş enerjisinden oluşuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.