En fazla Ar-Ge harcamasını ilaç sektörü yapıyor

En fazla Ar-Ge harcamasını ilaç sektörü yapıyor
İlaç sektörü dünyada yapılan toplam Ar-Ge harcamalarında yüzde 14,4'le ilk sırada yer alıyor- Sektördeki küresel Ar-Ge harcamasının 2020'de yaklaşık 160 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Sağlıklı yaşam ve hastalıkların tedavisi, araştırmacıların en önemli gündem maddelerinden birini oluştururken, ilaç sektörü, dünyada yapılan toplam Ar-Ge harcamalarında yüzde 14,4'le ilk sırada yer alıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlaç Sektörü Raporu'nda, bu alanda son dönemdeki gelişmeler değerlendirildi.

Raporda, savaş, epidemik hastalıklar ve olası bir ambargo gibi faktörler karşısında ülkenin ilaç ihtiyacını karşılayacak, üretim yapabilen bir ilaç sektörüne ihtiyaç bulunduğuna işaret edildi. Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu verilerine de yer verilen rapora göre, ilaç sektörü, yüksek maliyetli ve uzun süren Ar-Ge çalışmaları içermesi sebebiyle dünyada yapılan toplam Ar-Ge harcamalarında yüzde 14,4'lük payla ilk sırada bulunuyor.

Ar-Ge harcamalarının yüzde 10,4'ünü yazılım ve bilgisayar, yüzde 8'ini teknolojik donanım ve ekipman, yüzde 7,3'ünü eğlence ürünleri, yüzde 4,6'sını savunma ve uzay, yüzde 4,3'ünü elektronik ve elektrikli ekipman, yüzde 4,3'ünü otomotiv, yüzde 4,2'sini sağlık ekipman ve servis çalışmaları oluşturuyor.

Dünyadaki 500 büyük ilaç firması verilerini kullanarak gerçekleştirilen analize göre, ilaç sektörünün 2014 sonu itibarıyla küresel Ar-Ge harcamaları yaklaşık 140 milyar doları buluyor. Bu rakamın 2020'de yaklaşık 160 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Gelecek dönemde, gelişmiş ülkelerde büyümenin yavaşlaması ve gelişmekte olan ülkelerde sektöre verilen teşviklerin artmasıyla Ar-Ge harcamalarının daha büyük kısmının Brezilya, Rusya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelere kayması bekleniyor.

Bunun yanı sıra, 2014 yılında Türkiye’de “temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı” sektöründeki Ar-Ge harcaması, bir önceki yıla göre yüzde 4,3 artarak yaklaşık 219 milyon liraya çıktı. İlaç sektörü Ar-Ge harcamalarının imalat sektörü toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise yüzde 4,83 seviyesinde bulunuyor.

- Türkiye küresel pazarlara açılabilir

İlaç endüstrisinin gelişiminin temel unsurları arasında yer alan uluslararası pazarlarda rekabet gücü olan mal ve hizmet üretiminin ancak Ar-Ge faaliyetlerinin artırılmasıyla mümkün olacağı vurgulanıyor.

Türkiye'de ulusal ve uluslararası ilaç firmaları aktif olarak klinik araştırma faaliyetlerinde bulunuyor. Türkiye, Mart 2016 itibarıyla 2 bin 208 klinik araştırmayla bu alanda dünyada 30’uncu, Avrupa’da ise 17’nci sırada yer alıyor. Dünyadaki klinik araştırma sayısının 211 bin 437 olduğu dikkate alındığında Türkiye'nin payı yüzde 1'e karşılık geliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 13 ilaç firmasına Ar-Ge merkezi kurma onayı verildi. İlaç Ar-Ge merkezlerinin, toplam Ar-Ge merkezi içerisindeki payı ise yaklaşık yüzde 6 düzeyinde bulunuyor.

İlaç sektöründe yeni fırsatlar içeren biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi inovatif alanlar, dünyada az sayıda firmanın faaliyet gösterdiği, yatırım yaptığı alanlar olarak kabul ediliyor. Katma değerli ilaç üretiminin desteklenmesi halinde, uygun koşullara sahip Türk ilaç sektörünün küresel ilaç pazarında rekabet üstünlüğü yakalayabileceği olası görülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.