Endonezya'daki deprem

Endonezya'daki deprem
7,9 büyüklüğündeki deprem sonrası verilen tsunami alarmı kaldırıldı- Can veya mal kaybı yaşanmadığı bildirildi- Tsunami alarmının kaldırıldığının duyurulmasından hemen sonra 5,1 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi

CAKARTA (AA) - Sumatra adasının batısındaki açık denizde, 10 kilometre derinlikte meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremden sonra yapılan tsunami alarmının kaldırıldığı duyuruldu.

Endonezya Ulusal Afet Yönetimi Dairesi, "Depremin üzerinden 1 saat 45 dakika geçti. Tsunami olma ihtimali çok zayıf. Bölge halkı sakin olup panik yapılmamalı" ifadesi kullanıldı.

Ülkenin Sumbar, Lampung, Sumut, Bengkulu ve Padang kentlerinin yanı sıra Singapur ve Malezya'da da hissedilen depremde can veya mal kaybının olmadığını belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, tsunami alarmının kaldırılmasından hemen sonra, bölgede 5,1 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

Öte yandan, bölgede halkın büyük panik yaşayarak yüksek yerlere kaçmaya çalıştığı ve yollarda kilometrelerce uzunluğunda araç trafiği oluştuğu bildirildi.

Batı Sumatra Valisi İrwan Prayitno, Endonezya'da yayın yapan Metro televizyon kanalına yaptığı açıklamada, halkı sakin olmaya davet ederken, "Tsunami tehlikesi çok küçük bir ihtimal. Bölge halkını sakin olmaya davet ediyorum. Yetkililer gerekli çalışmaları yaparak önlemleri alıyor" dedi.

Depremin hissedildiği Padang kentinde yaşayan bir görgü tanığı ise, AA muhabirine verdiği bilgide, "Deprem olduğunda camide namaz kılıyorduk. Sallanmaya başladığında hemen camiden cemaatle birlikte çıktık. Herkes evlerinden çıkmıştı. Telefonla aileme ulaşmaya çalıştım ama telefon hatları bozuktu" diye konuştu.

Depremden hemen sonra, Endonezya Ulusal Afet Yönetimi Dairesi Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin, Sumatra'nın batısındaki Mentawai adalarına 682 kilometre uzaklıkta meydana geldiğini söyleyerek, tsunami tehlikesinin olduğunu duyurmuştu.

Endonezya'nın Sumatra adasının batı kıyısında 26 Aralık 2004 tarihinde meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem, Hint Okyanusu'na kıyısı olan birçok bölgeyi etkisi altına almış, yüksekliği 30 metreye kadar çıkan tsunamilere neden olmuştu.

Bölgede 10'dan fazla ülkede 230 binden fazla kişi ölmüştü. Tarihte en fazla ölüme yol açan doğal afetlerden biri olan 2004 depreminde en fazla zararı Endonezya, Sri Lanka, Hindistan ve Tayland görmüştü.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.