Endonezya'dan Avustralya Başbakanı'nın "Kudüs" Çıkışına Tepki

Endonezya'dan Avustralya Başbakanı'nın "Kudüs" Çıkışına Tepki
Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un Avustralya Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma hakkında açıklamalarını endişeyle karşıladıklarını belirtti- Marsudi: "Avustralya'nın

CAKARTA (AA) - Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un Avustralya Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs’e taşıma ve Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıma hakkındaki açıklamalarından kaygı duyduklarını belirtti.

Bakan Marsudi, resmi temaslar kapsamında Endonezya'da bulunan Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki ile başkent Cakarta'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan Marsudi, Morrison'un Avustralya Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanımada "açık görüşlü" oldukları açıklamasından endişe duyduklarını ifade etti.

Avustralya'nın, Filistin-İsrail barış süreci ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) çözümüne saygı duyması gerektiğini vurgulayan Marsudi, bu ülkenin Filistin-İsrail barış sürecini de desteklemesin umduklarını kaydetti.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki de Morrison'un açıklamalarının çok üzücü olduğunu belirterek, Avustralya'nın bu düşüncesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.

Maliki, bu açıklamalarla Avustralya'nın özellikle Arap ve Müslüman ülkelerle ticari ilişkilerinde risk aldığını dile getirdi.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir de yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun konuya ilişkin Morrison ile telefonda görüştüğünü açıklarken, görüşmenin detayına ilişkin bilgi vermedi.

Bu arada Marsudi ile Maliki görüşmesinde iki ülke arasında özellikle Endonezya'nın Filistin'e eğitim, insani yardım ve maddi kaynak sağlaması gibi konularda çeşitli anlaşmalara imza atıldı.

Maliki, dün Widodo ile yaptığı görüşmede de Endonezya'nın Filistin'e verdiği destekten dolayı Filistinlilerin duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.