"Enflasyon Hedefi İçin Hala Parasal Teşvike İhtiyaç Var"

"Enflasyon Hedefi İçin Hala Parasal Teşvike İhtiyaç Var"
ECB Başkanı Draghi:- "Parasal analizden gelen sinyaller ile ekonomik analizin sonuçlarının çapraz kontrolü, enflasyon oranlarının yüzde 2'ye yakın seviyelere doğru sürekli bir yakınsamasını sağlanmak için çok miktarda parasal teşvike ihtiyaç olduğunu doğr

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, analiz sonuçlarının enflasyon oranlarının orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelere doğru sürekli bir yakınsaması için hala yüksek miktarda teşvikin gerekli olduğunu söyledi.

Draghi, ECB faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli ekonomik ve mali analizlere dayanarak faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını ve faizlerin uzun süre için "mevcut" seviyelerde kalmasını beklediklerini ifade etti.

Varlık alım programının yıl sonuna kadar aylık 60 milyar avro seviyesinde devam edeceğini bildiren Draghi, programın Ocak 2018 itibarıyla aylık 30 milyar avro seviyesinde Eylül 2018’e kadar süreceğini ve gerekmesi halinde programın daha da uzatılabileceğini vurguladı.

Bankanın uyguladığı politikaların etkisini gösterdiğini savunan Draghi, “Para politikası kararları, enflasyon oranlarının yüzde 2'ye yakın seviyelere sürekli bir yakınsaması için halen gerekli olan olumlu finansman koşullarını korudu.” dedi.

Parasal teşvike hala ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Draghi, parasal analizden gelen sinyallerle ekonomik analiz sonuçlarının sağlamasının, enflasyon oranlarının yüzde 2'ye yakın seviyelere doğru sürekli bir yakınsamasını sağlanmak için çok miktarda parasal teşvike ihtiyaç duyulduğunu doğruladığını ifade etti.

-"Ekonomik genişleme ve büyüme görünümünde belirgin bir iyileşme var"


ECB Başkanı Draghi, yeni ECB personel projeksiyonları da dahil olmak üzere gelen bilgilerin, ekonomik genişleme ve büyüme görünümünde belirgin bir iyileşmeye işaret ettiğini belirterek, “Güçlü döngüsel ivme ve ekonomik durgunluğun belirgin bir şekilde azalması, enflasyonun hedefimize doğru yakınlaşacağı konusunda daha büyük bir güven kaynağı oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Ancak yerel fiyat baskılarının hala hareketsiz olduğunu ve sürekli bir yükseliş eğilimine yönelik ikna edici sinyaller vermediğini vurgulayan Draghi, altta yatan enflasyon baskılarının orta vadede manşet enflasyondaki gelişmeleri desteklemeye devam etmesi için geniş bir parasal teşvikin gerekli olmaya devam ettiğini söyledi.

-Büyüme ve enflasyon tahminlerinde revizyon

Mario Draghi, ECB personelinin yeni makro ekonomik tahminlerini de paylaştı.

Draghi, Avro Bölgesi’nde bu yılki gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışı tahmininin yüzde 2,2’den yüzde 2,4’e, 2018 için yüzde 1,8’den yüzde 2,3’e ve 2019 için de yüzde 1,7’den yüzde 1,9’a yükseltildiğini ifade ederek, 2020 yılına yönelik büyüme beklentisinin ise yüzde 1,7 olarak belirlendiğini dile getirdi.

Enflasyon tahminlerine ilişkin yalnızca gelecek yıl için revizyon yapıldığını aktaran Draghi, bu yıl ve 2019 için enflasyon beklentisinin yüzde 1,5 seviyesinde tutulduğu, 2018 için ise yüzde 1,2’den yüzde 1,4’e yükseltildiği ve 2020 yılı için de yüzde 1,7 olarak belirlendiği bilgisini paylaştı.

Draghi, daha önceki toplantılarda olduğu gibi para politikası önlemlerinin tümünden faydalanabilmek için diğer politika alanlarının ekonomik büyümeye daha kararlı bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.

- “Varlık alım programdan ani bir çıkışı tartışmadık”

Konuşmasının ardında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan ECB Başkanı Draghi, bugünkü toplantıda, varlık alım programdan ani bir çıkışı tartışmadıklarını ve programın oldukça şeffaf olduğunu bildirdi.

Draghi, "Enflasyonun kendi kendini sürdürebilir bir şekilde artış yoluna girebileceğine ve hedefimize yaklaşabileceğine dair güven artıyor. Genel olarak konuşacak olursam büyümeyle ilgili haberler son derece olumlu. Sonuçta bizim makroekonomik projeksiyonlarımız doğru istikamette devam ediyor.” diye konuştu.

Politika hedefleri konusunda kendilerine 2 ay öncesine göre daha çok güvendiklerini vurgulayan Draghi, bankanın enflasyon, maaş ve iş gücü dinamiklerini yakından izlemeye devam edeceğini dile getirdi.

Draghi, ABD'deki vergi reformunun Avrupa'ya muhtemel etkilerinin toplantıda görüşülmediğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.