"Enflasyonu uygun oranlara çekmek önceliğimiz"

"Enflasyonu uygun oranlara çekmek önceliğimiz"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Washington'da açıklayıcı bilgi verdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Yıllık Toplantıları ve G20 oturumları çerçevesinde ABD’nin başkenti Washington’da yer alıyor .

Türkiye ekonomisine ve Orta Vadeli Program'a ait değerlendirmelerde mevcut bulunan Babacan, “Cari açıkla mücadele ciddi bir başarı ortaya koyduk ve bunu çok fazla kısa dönemde gerçekleştirdik. Geçen yıl yüzde 7,9 olan cari eksikliği , bu sene yüzde 6’nın da altında bir rakamda görmeyi bekliyoruz” diye belirtti .

Babacan, cari açıkta yüzde 2 puanın üzerine çıkması beklenen düşüşün büyümeden fedakarlık yapılmadan gerçekleştirildiğine de dikkati çekerek, bunun Türkiye'nin yüksek büyümeye ulaştığı vakit yüksek cari açık vereceği yönündeki yorumların gerçeği yansıtmadığını kanıtladığını vurguladı.

"Biz 2013'ten 2014'e giderken, büyümeyi aşağı yukarı aynı seviyede tutup, cari eksikliği düşürebilme başarısını ortaya koymuş olduk. Bu sebepten ötürü cari açıktaki bu başarılı tablo bundan akabinde da devam edecek. Cari açığın 2017-2018 yıllarına kadar yüzde beş 'e inmesini öngörüyoruz" ifadelerini kullanan Babacan, cari açık noktasında daha devam etirilebilir seviyelere gelindiği için önceliklerini ekonominin diğer sorunu olan enflasyona yönelttiklerini konuştu .

Babacan, şunları açıkladı :

“Yüzde 9’larda dolaşan bir enflasyon Türkiye için hayırlı olmaz, Bu sebepten ötürü bundan sonraki zamanda enflasyonu daha uygun oranlara çekmek birinci önceliğimiz, hem hükümet olarak, hem de tabii ki esas görev alanı fiyat istikrarı olan Merkez Bankası olarak. Politikalarımızı uygularken kesinlikle enflasyonu dikkate alan, enflasyonu daha da düşük ve tek haneli seviyelere indirmeye çalışan bir perspektifimiz, Orta Vadeli Program'ımızda esasen var. 3 sene boyunca da bu perspektifi koruyacağız.”

Enflasyon ve cari açık konularında kararlı bir duruş sergilemelerinin Türkiye’deki güveni güçlendireceğini ifade eden Babacan, "Güveni güçlendirdiğiniz vakit büyüme ve istihdam esasen bunun arkasından geliyor" diye belirtti .

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.