"Engele değil yeteneğe göre istihdam" meyvelerini veriyor

"Engele değil yeteneğe göre istihdam" meyvelerini veriyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca engelli istihdamının artırılması ve teşviki için çalışmalar yürütülüyor- Engellilerin istihdamına yönelik düzenlemeler ile korumalı iş yeri açmak kolaylaştı, zihinsel ve ruhsal-duygusal engellilerin istihdamına teşv

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Engelli istihdamının artırılması ve teşviki için düzenlemeler yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bu alanda yeni atılımların hayata geçirilmesi planlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 2012'de hazırlanan "İşgücü Piyasasının Engelliler Açısından Analizi Projesi"ne göre işgücü piyasasında en az tercih edilen engelli grubu zihinsel, ruhsal ve duygusal engellilerin istihdamı için 3 yıl önce yönetmelik çıkarılmıştı. 26 Kasım 2013'te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında kurulacak korumalı iş yerleri için zihinsel veya ruhsal engelli istihdamı şartı getirilmişti.

Korumalı iş yerlerinin yaygınlaştırılmasını ve kurulmasının kolaylaştırılmasını sağlayan söz konusu yönetmelik ile bu iş yerlerinde çalışacak engelli sayısının toplam işçi sayısına oranı 75'den az olamıyor.

Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen en önemli yenilik de korumalı iş yerleri konusunda oldu. Yapılan düzenleme ile korumalı iş yeri açmak kolaylaştırıldı, yasa ayrıcalık sağlayan hükümleri ile de adeta bu iş yerlerine yönelik "teşvik yasası" haline geldi.

Getirilen destek hükümleri ile korumalı iş yerleri için gelir ve kurumlar vergisinden indirim yapılması, çevre temizlik vergisi için muafiyet getirilmesi, buralarda çalışacak engellilerin maaşlarının bir kısmının ve işverenlerinin işsizlik sigorta primlerinin Hazine Müsteşarlığınca karşılanması sağlandı.

- İşverene yapılacak ödeme

"Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödeme Hakkında Yönetmelik" de 30 Nisan 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile zihinsel ve ruhsal-duygusal engellilerin istihdamında önemli gelişmeler sağlanması bekleniyor.

Buna göre, korumalı iş yerlerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmalarında güçlükle karşılaşılan zihinsel veya ruhsal engellilere işverenlerince zamanında ödenen ücretlerin, her engelli için ödenen aylık tutarı kadarı ve illerdeki korumalı iş yerlerinde çalışan her engelli için ilaveten belirlenen tutarın yüzde 20'si, yasal yükümlülüklerin tam ve zamanında karşılanmış olması kaydıyla bakanlık tarafından işverene ödeniyor.

Ayrıca, korumalı iş yeri statüsü almak için ilgili mevzuatla çalıştırılması zorunlu olan sayıdan daha fazla engelli çalıştıran iş yerlerinde, zorunlu sayının üstünde çalıştırılan her engelli için ilaveten belirlenen tutarın yüzde 20'sinin de işverene ödenmesi mümkün hale getirildi.

- Engellilere 36 bin liraya kadar hibe desteği verildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da üyesi olduğu "Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon" tarafından yürütülen çalışmalar sonucu işini kurmak isteyen engellilerin iş gücü piyasasına aktif katılımı ve sürdürülebilir istihdam için de yeni fırsatlar sunuldu.

Girişimcilik eğitimi alan engellilerden işini kurmak isteyenlere, uygun bulunması halinde 36 bin liraya kadar hibe desteği verildi.

Ayrıca, engellinin iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli çalışmasını sağlayacak destek teknolojilerine, işe kabul için hazırlanmalarını, yerleşmelerini, iş ve iş yerine uyumlarını sağlayacak projelere, toplumsal entegrasyon ve rehabilitasyonlarına hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon projelerine de finansal destek sunuldu.

- Engellilerin işe yerleştirilmesi

Engellilerin özel sektörde istihdamını desteklemek amacıyla Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Ankara, İstanbul, Gaziantep, Sakarya, Samsun illerini kapsayan "İşe Katıl Hayata Atıl" isimli destekli istihdam projesi sürüyor.

Proje ile destekli istihdam yönteminin uygulama modeli "İş koçluğu" sistemi yürütülüyor. Bununla engel yerine yeteneğe, grup yerine bireylere odaklı destekli istihdam modeli geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında hedeflenenden daha yüksek sayıda engelli işe yerleştirildi. Buna göre Ankara’da 75 yerine 108, Sakarya'da 25 yerine 72, Samsun’da 25 yerine 37, Gaziantep’te ise 40 yerine 92 engellinin işe yerleştirilmesi sağlandı.

Projenin son aşaması İstanbul ayağı ise iki aşamalı başlatıldı. İlk aşama sonunda 8 iş koçunun 40 yerleştirme yapması hedeflenmişti ancak bu sayı 69 olarak gerçekleşti.

Bu yılın haziran ayı sonuna kadar projenin İstanbul ayağı 14 iş koçuyla devam edecek. Bu süre içinde 64 engellinin işe yerleştirilmesi hedefleniyor.

Projede, böylece işe yerleştirilmesi hedeflenen engelli sayısı 300 iken 410'a yükseldi. Projenin ikinci ayağının 2016 yılı son çeyreğinde başlaması planlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.