Engelliler için "akıllı ev sistemleri" projesiyle ödül aldılar

Engelliler için "akıllı ev sistemleri" projesiyle ödül aldılar
Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden bir grup öğrenci, engellilerin evlerinde günlük işlerini başkasına ihtiyaç duymadan yapabilmesi için "Akıllı Ev Sistemleri Projesi" hazırladı- Cep telefonundan sesli ve kumandalı komutla cam, kapı ve

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden bir grup öğrencinin, engellilerin evlerinde günlük işlerini başkasına ihtiyaç duymadan yapabilmesi için hazırladığı "Akıllı Ev Sistemleri Projesi", ödüle layık görüldü.

Üniversite öğrencileri, engellilerin yaşam kalitesinin artırılması, bulundukları mekanlarda hareket özgürlüklerinin sağlanması için proje çalışması başlattı. Bir yıl süren çalışma sonucunda, cep telefonundan sesli ve kumandalı komutla cam, kapı ve ışıkları açılıp kapatılabilen, ısı ayarı yapılabilen ev projesi geliştirildi.

Öğrencilerin Uluslararası El-Cezeri İnovasyon Yarışması'na katıldığı çalışma, ODTÜ ve TÜBİTAK proje uzmanlarınca, 23 üniversiteden hazırlanan projeler arasında birinci seçildi.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, birinci olan projeyi hazırlayan öğrencilere, yarışmanın ödülü 3 bin lirayı teslim etti.

- Cep telefonuyla komut

Öğrencilerden Hasan Kaya, AA muhabirine, engelliler için tasarladıkları akıllı ev sistemleri için 1 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Kaya, "Arkadaşlarla 'Engelliler için nasıl bir ev sistemi tasarlayabiliriz' diye düşünüyorduk. Aklımıza gelen fikirleri projemizde uyguladık. Bluetooth ile evdeki sensöre bağlanıp, kapı, ışık ve camlara komut verebileceğimizi düşündük." dedi.

Projeyle oda sıcaklığının dahi ayarlanabildiğini ifade eden Kaya, "Örneğin oda sıcaklığı 25 derecenin üzerindeyse otomatik olarak soğutma sistemimiz devreye giriyor. Bunun dışında gece olduğunda bahçe ışıklarının açılabilmesi için ışık sensörü yerleştirdik. Bu sensör karanlıkta otomatik olarak ışıkların açılmasını sağlıyor." bilgisini verdi.

Sesli komut mekanizmasını kuran Emre Arıca, hazırladıkları sistem sayesinde engellilerin, evin kapı ve pencere gibi günlük hayatta sıkça kullanılan bölümlerini sesli komutla kontrol edebildiğini belirtti.

Projeyi görme engellilere göre de geliştirdiklerini anlatan Arıca, sesli komutla evin ve garajın kapısının açılıp kapatıldığını, ısı kontrolünün yapıldığını dile getirdi.

En büyük hedeflerinin hazırladıkları projenin hayata geçirilmesi olduğunu vurgulayan Arıca, bu tür çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.