Engellilere "Temsili Askerlik" uygulaması

Engellilere "Temsili Askerlik" uygulaması
Antalya, Burdur ve Muğla'da engelli bireyler, "temsili askerlik" uygulamasıyla üniforma giymenin mutluluğunu yaşadı

ANTALYA (AA) - Antalya, Burdur ve Muğla'da "temsili askerlik" uygulamasına katılan engelliler, düzenlenen törenle bir günlüğüne asker olmanın sevincini yaşadı.Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Antalya'da düzenlenen etkinlikte 43 engelli ve ailesi, Topçular General Niyazi Çelik Kışlası'nda düzenlenen törenle "askerlik gururunu" yaşadı. Üniformalarını giyerek askerlerin yardımıyla tören alanına gelen engelli askerler, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından askerlik yemini etti. Yaş kütüğüne plaket çakan engellilere terhis belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi.Etkinlik, bando ekibinin gösterisinin ardından düzenlenen geçit töreniyle tamamlandı.Geçit töreninin ardından engelli askerler, yakınlarıyla fotoğraf çektirdi. Bazı ailelerin tören sırasında duygulandıkları görüldü.Antalya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, törende yaptığı konuşmada, güçlü bir toplumun her vatandaşa ilgi göstererek, sorunlarının çözümüne yardımcı olunarak ve isteklerinin imkanlar ölçüsünde karşılanmasıyla yaratılabileceğini söyledi.Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetlerinin daima milletinin yanında ve onlarla iç içe olduğunu belirten Kaya, "Bu amaçla gençlerimizin kışla ortamını yaşamasına ve temsili de olsa askerlik görevini yerine getirmesine imkan sağlanmıştır. Biz de onların bu heyecan ve coşkusunu paylaşıyoruz." dedi. Engelliler adına konuşan Emre Soytürk de asker ocağına gelerek üniforma giymenin gurur ve heyecanını yaşadıklarını kaydetti.Her zaman gururla hatırlayacakları unutulmaz bir an yaşadıklarını ifade eden Soytürk, "Bugün bu kutsal çatı altında bir araya gelerek Türk askerinin yaşantısını görme ve hissetme fırsatını bulduk." diye konuştu. Törene Antalya Valisi Muammer Türker, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Cilavdaroğlu ile askeri personel katıldı.
- Muğla'daki tören
Sabah saatlerinde aileleriyle Muğla Jandarma Komutanlığına gelen 38 engelli, üniformalarını giyerek törene hazırlandı. Törende konuşan İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, engellilere bir gün de olsa temsili askerlik yaptırdıklarını söyledi. Askerliğin Türk milletinin özünde ve ruhunda olduğunu belirten Özfidan, "Kalpleri askerlik aşkıyla çarpan fakat sağlık durumları nedeniyle bu arzularını gerçekleştiremeyen, kısa süre de olsa askerlik coşkusunu yaşamak üzere aramıza katılan 38 evladımızın yüce Türk milleti ve Cumhuriyetine bağlılık andını tazelediği bugün bizlerle olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.Anayasada vatan hizmetinin her Türk'ün hakkı ve ödevi olarak düzenlendiğini vurgulayan Özfidan, bu nedenle anne ve babaların evlatlarını milletin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerinin saflarına bir bayram coşkusu içinde gönderdiğini ifade etti.Kutsal askerlik görevini yerine getiren her bireyin bunun haklı gururunu ömür boyu taşıdığına işaret eden Özfidan, şöyle konuştu:"Bedenen engeliniz olsa da sağlam ve vatan, millet aşkıyla dolu yüreğinizle aziz milletimiz ve topraklarımız için canını seve seve vermeye hazır olduğunuza inancımız tamdır. Katıldığınız Türk Silahlı Kuvvetleri ile şeref ve onur duyacaksınız. Çünkü Türk ordusu gücünü, yenilmez azim ve iradesini milletin yüksek karakterinden almaktadır."Muğla Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü ise engelli bireylerin bu mutlu günlerini paylaşmaktan onur duyduklarını dile getirdi. Engelli ailelerin bugün çocuklarını şanlı Türk bayrağının ve vatanın bekçileri olduğunu gördüklerini kaydeden Çetinözlü, "Artık çocuklarımızın bir gün de olsa anlatacak askerlik hatırası ve gösterecek bir fotoğrafı var. Bizler de cumhuriyetimiz ve bayrağımız için her an canımızı seve seve vermeye hazırız." diye konuştu.Konuşmaların ardından engelliler, temsili olarak askerlik yemini ederek, tören geçişi yaptı. Bu sırada, bazı anne ve babaların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Tören sonrası askerler, aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.Törene katılan engellilere belgelerini Muğla Valisi Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhur Çoban verdi.
- Burdur'daki tören
Burdur 58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığına aileleriyle gelen 25 engelli, yakınları ve askerlerin yardımıyla üniformalarını giydi. Askeri kıyafetlerle tören alanında yerlerini alan engellilere esas duruş, selam verme, silah tanıma ve tören yürüyüşü eğitimleri verildi.Engelliler daha sonra askerlik yemini edip terhis belgelerini aldı. Organizasyonun sonunda tören geçişi yapan engelliler aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Burdur 58. Piyade Eğitim Alay Komutanı Albay Metin Karagöz, törende yaptığı konuşmada, askerliğin Türk milletinin özünde, ruhunda olan, ona dünya üzerinde yegane ordu-millet olma onurunu bahşeden bir haslet olduğunu söyledi. Törene Vali Hasan Kürklü, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru ve diğer protokol üyeleri de katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.