Engellilerin bir günlük askerlik heyecanı

Engellilerin bir günlük askerlik heyecanı
Çorum, Amasya ve Tokat'ta 89 engelli, bir günlük temsili askerlik uygulamasına katıldı

ÇORUM (AA) - Engelliler Haftası kapsamında Çorum, Amasya ve Tokat'ta 89 engelli, bir günlük "temsili askerlik" heyecanı yaşadı.

Çorum'da aileleriyle Garnizon Komutanlığına gelen 11 engelli, üniformalarıyla tören alanındaki yerini aldı.

Engellilere esas duruş, selamlama, silah tanıma, tören yürüyüşü gibi bazı temel eğitimlerin verilmesinin ardından, İl Jandarma Komutanlığı bahçesinde yemin töreni düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, zihinsel, bedensel ve işitme engelliler yemin etti.

Vali Ahmet Kara, yaptığı konuşmada, devletin engellilere her türlü desteği verdiğini belirterek, "Sanırım tek eksiğiniz askerlik hizmetinden faydalanamamaktı. Bugün bunu da hep beraber gerçekleştirdik. Hepinizi tebrik ediyorum. Ailelerinize de sizler adına yaptıkları her şey için teşekkür ediyorum." dedi.

Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ahmet Çelik de engellilerin askerlik hizmetini bir gün de olsa yapabilmelerinin büyük mutluluk verdiğini söyledi.

Engelli askerler adına konuşan Gencer Dönmez ise hayatlarının en anlamlı günlerinden birini yaşadıklarını vurgulayarak, "İçtiğimiz askerlik andına bundan sonraki sivil yaşantımızda da bağlı kalacağımıza ve atacağımız her adımın daha anlamlı, her hareketimizin daha bilinçli ve şuurlu olacağına şeref sözü veriyoruz." diye konuştu.

Daha sonra askerlere terhis belgeleri ve hediyeleri verildi. Engelli aileleri, törende duygu dolu anlar yaşadı.

- Amasya

Amasya 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığına aileleriyle gelen zihinsel, bedensel, işitme ve görme engelli 30 genç, üniformalarını giyerek tören alanındaki yerlerine geçti.

Engelliler, temel eğitimlerin verilmesinin ardından yemin etti. Ardından Vali İbrahim Halil Çomaktekin ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, engelli askerlere terhis belgelerini verdi.

Yılmaz, yaptığı konuşmada, engelli gençlerin yüreğindeki vatan sevgisine, gözlerindeki ışıltıya, askerliğin verdiği gurur ve coşkuya hep birlikte şahit olduklarını söyledi.

Engellilerin kışlanın havasını teneffüs edip ant içerek Türk ordusunun birer mensubu olduklarını belirten Yılmaz, engellilerin anne ve babalarını da tebrik etti.

Konuşmaların ardından aileleriyle bir araya gelen askerler, eğitim alanındaki silahları inceledi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

- Tokat

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen 48 engelli, İl Müftü Yardımcısı Selahattin Şanver tarafından okunan duanın ardından Türk bayrağı asılı araçlarla Tokat Jandarma Bölge Komutanlığına hareket etti.

Birliğin önüne gelen engelliler, rütbeli askerler tarafından karşılandı.

Üniformalarını giydikten sonra temel askerlik eğitimi alan engelliler, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra yemin etti.

Engelliler, daha sonra tören geçişi yaptı.

Türkiye Beyazay Derneği Tokat Şubesi Başkanı Suna Arslan Köten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türklerin genel adetidir, askere giderken düğün yapılır, kına yakılır, konvoy yapılır, konvoyla teslim edilir. Biz de çocuklarımızı böyle askere uğurladık." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.