Erbil'de, "Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi" paneli

Erbil'de, "Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi" paneli
IKBY ve Erbil İngiltere Başkonsolosluğu'nun ortak sponsorluğuyla "Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi" adı altında panel düzenlendi- IKBY Kadın İşlerinden Sorumlu Yüksek Kurul Genel Sekreteri Kerim: - "C

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Kadın İşlerinden Sorumlu Yüksek Kurul Genel Sekreteri Kosar Kerim, terör örgütü DAEŞ'in Irak'taki kadınlara karşı işlediği suçların bundan sonra uluslararası protokol standartlarına göre belgeleneceğini belirtti.

IKBY ve Erbil İngiltere Başkonsolosluğu'nun ortak sponsorluğuyla "Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi" adı altında bir panel düzenlendi.

Söz konusu panele IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Dışişleri Sorumlusu Felah Mustafa, Kadın İşlerinden Sorumlu Yüksek Kurul Genel Sekreteri Kosar Kerim, İngiltere Erbil Başkonsolosu Angus McKee, Filistin Erbil Başkonsolosu Nazmi Hazur, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Panel öncesi AA muhabirine konuşan Kerim, DAEŞ'in Irak'ta ortaya çıkmasından sonra özellikle kadınların cinsel şiddet ve saldırıya maruz kaldığını belirterek, yaklaşık iki yıldır bu suçları belgeleyen dokümanları topladıklarını söyledi.

Kerim, DAEŞ'in kadınlara karşı işlediği suçların dünyaya duyurulması için uluslararası protokole göre belgelerin toplanmasının önemli olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi Kürdistan bölgesi için önemli bir anlam taşıyor. Bildiğiniz üzere 2014 yılında Irak'taki birçok etnik ve dini unsurlara karşı geniş bir saldırı düzenlendi ancak cinsel saldırılar ağırlıkla Ezidi kadınlara karşı yapıldı. Söz konusu durumun ortaya çıkmasından bu yana işlenen suçların belgelenmesi için yaklaşık iki yıldır farklı merkez ve kurumlar aracılığıyla belgeler toplanıyor."

Savaş suçlarının dünyaya duyurulması ve suçluların yargı karşısına çıkarılması için bundan sonra toplanacak her türlü belgenin, uluslararası protokol standartlarına göre toplanacağını aktaran Kerim, "Cinsel şiddete maruz kalan kadınlara ait, görüntü, foto, ses kaydı ve görüşmelerin hepsini yaklaşık iki yıl önce toplamaya çalıştık. Bundan sonra söz konusu protokolün standartlarına göre belgeleri toplamaya devam edeceğiz ve bunu uygulamaya koyacağız." dedi.

Erbil İngiltere Başkonsolosu Angus McKee ise savaş suçlarının belgelenmesi için yaklaşık iki yıldır uluslararası protokol üzerinde çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Savaş suçlarına maruz kalan kişilere yardım edilmesi için yaklaşık iki yıldır uluslararası protokol üzerinde çalışıyoruz. Söz konusu suça maruz kalanlardan seslerinin dünyaya duyurulmasını isteyen kadınlara da destek veriyoruz. Bu konuda DAEŞ'in elinden kurtarılan kadınlarla çalışıp, örgütün sivil insanlara karşı işlediği suçları belgelemeye çalışıyoruz."

DAEŞ, Irak'taki Ezidi kadınları "cinsel köle" olarak kullanıyor diyen McKee, "Bu insanlara karşı büyük suçlar işlendi. DAEŞ, birçok insanı toplu bir şekilde öldürdü. Bunların hepsi savaş suçu olarak kabul ediliyor." dedi.

Erbil'de, "Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi" paneli

Erbil'de, "Uluslararası protokole göre çatışma sırasında cinsel şiddetin araştırılıp, belgelenmesi" paneli

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.