Erdoğan: Biden öyle dediyse benim için tarih oldu

Erdoğan: Biden öyle dediyse benim için tarih oldu
Bayram namazını Sultanahmet Camisi'nde kılan Recep Tayyip Erdoğan, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Özellikle son dönemlerde bölgede, Suriye'de ve Irak'taki gelimeler nedeniyle hassasiyetlerinin ve bölgenin sıkıntılarının çok açık ve net ortada olduğunu dile getiren Erdoğan, bu bayramı bayram gibi yaşamayı Allah'tan niyaz ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne yazık ki son yıllarda İslam dünyasında İslam'ın asli kimliğiyle uyuşmayan bir tablo yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Öldüren Müslüman, öldürülen Müslüman böyle bir tabloyu yaşıyor. Allahu ekber nidalarıyla insanların öldürülmesi ve ölmesi, tahammül edilir, katlanılır bir şey değildir. Bunun bizim dinimizde katiyen bir yeri de yok. Şu anda sınırlarımız malum adeta tehdit altında, bunları görüyoruz. Şu anda Kobani'de olan, yarın belki Haseki'de olacak, belki daha farklı sınırımıza yakın bölgelerde olacak.
Dolayısıyla tüm bu gelişmelere karşı tabii ki Türkiye Cumhuriyeti olarak da bizler tedbirlerimizi azami ölçüde almış bulunuyoruz. Bunlarla ilgili olarak da atılması gereken adımları, ulusal ve uluslararası bazda da hazırlıklarımızı yaptık, yapıyoruz. Bildiğiniz gibi en son Cumhurbaşkanlığı makamında da bir üst düzey Ulusal Güvenlik Toplantımızı da yaptık. Buna göre bir yol haritasını da takip ediyoruz."

BİDEN BENİM İÇİN TARİH OLMUŞTUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, "ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard'taki konuşmasında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerinin IŞİD'e yardım yaptığını söyledi. Sizin Suriye'ye ilişkin olarak kendisine 'Siz haklıydınız' dediğinizi ifade etti. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa, Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır, bir. İki, bir defa Türkiye, ki o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım ve bu dönemde de yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, bakın terör örgütü diyorum, bizim en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. Biz şu ana kadar 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık, bin kişiyi deport ettik. Bunları yapan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'dir, Türkiye Cumhuriyeti Devletidir."
Fransa'nın "Bin savaşçı orada", İngiltere'nin BM Güvenlik Konseyi'nde "600 savaşçı orada" açıklaması yaptığını dile getiren Erdoğan, "Bunları kendileri söylediği halde Türkiye'yi bu tür bir suçlamayla karşı karşıya bırakmak çok yanlış bir şey. Esefle karşıladım. En son ABD'de, bu son gidişimde yaptığımız görüşmede de asla kendilerine bu noktada 'Biz yanlış yaptık. Bizim böyle bir duruşumuz oldu. Orada siz haklıydınız' asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden eğer Harvard'ta böyle bir şey söylediyse, bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir" diye konuştu.
IŞİD NEYSE PKK ODUR

Erdoğan, "Özellikle PKK terörünün içinde olanlar da bu durumu kullanmaya çalışıyor. IŞİD neyse bizim için PKK odur. Bunları ayrı değerlendirmek yanlıştır. Karşı düşmanı teşhiste yanlışlık yapılırsa zaferi olumsuz etkiler. Bunu baştan sağlam yapmak ve doğru teşhisle birlikte burada atılacak adımları atmak önem araz ediyor. Bu adımları dostlarımızla paylaştık. Başta TSK olmak üzere MİT olmak üzere bu işin üzerinde önemli duruyorlar" dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİNİ ENGELLEYEN BEDELİNİ ÖDER

Erdoğan, "Kobani'de dün çok ciddi çatışmalar yaşandı. HDP kanadından bir açıklama geldi. Kobaniyle ilgili olarak 'çözüm süreci sekteye uğrayabilir' şeklinde bir açıklama vardı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"O onların sorunu. Bizim için çözüm sürecinin sona ermesi diye bir şey yok. O onların sorunu. Çözüm sürecinin sona erdirme gayreti içerisinde olanlar bunun bedelini ağır öderler. Kaldı ki Kobani sizin için çok önemli de Güneydoğu Anadolusu, Doğu Anadolusu önemli değil mi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni, Doğu Anadolu Bölgesi'ni bu kadar sıkıntı içine sokanlar bunlar değil mi? Kendi halkını, kendi vatandaşını dağlara kaçıranlar bunlar değil mi? Bunları artık dillendirmek gerekiyor. Artık benim Cumhurbaşkanı olarak bu noktada çok da objektif olarak bunları konuşma imkanım var, hakkım var. Bunları konuşacağım."
Cumhurbaşkanı olarak dağlara kaçırılan gençleri kendi başına bırakamayacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Hükümet zaten bu konuyla ilgili her türlü adımı attı. O da atmaya devam edecektir. Ama çözüm sürecini engellemek isteyenler de bunun bedelini ödeyecektir. Dolayısıyla siz bir taraftan dağlara kaçıracaksınız insanları, affedersiniz bu ülkede yatırım yapan müteahhit firmaların iş makinelerini, her şeyini yakacaksınız, yıkacaksınız, yatırımları engelleyeceksiniz. Düşünün yani Güneydoğu'da bu kadar havalimanları yaptık, yapıyoruz, kime karşı? Bunlara karşı, çok enteresan. Bunlar yakıyorlar, yıkıyorlar, biz onları ısrarla yapmaya devam ediyoruz. Bakın Hakkari'de hala biz havalimanını bitiremiyoruz. Niye biliyor musunuz? Bunlarla olan mücadeleden sebebiyle. Bakıyorsun bir müteahhit işe başlıyor, onu tehdit ediyorlar, o gidiyor başkası geliyor, onu tehdit ediyorlar. Bunlar Kobani'yi bu kadar ısrarla savunuyorlar da peki buraları niye savunmuyorlar? Buralarla ilgili hassasiyetleri nerede? Bu bölgenin milletvekili olan HDP'liler nerede? Bir de bununla ilgili konuşsunlar. O illerin milletvekili olduğu halde, o illerindeki yatırımlara bile bunlar sahip çıkmıyor. Bunlardan birinci derecede onlar istifade edecek" ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.