Erdoğan-Poroşenko ortak basın toplantısı

Erdoğan-Poroşenko ortak basın toplantısı
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko (2):"Kırım'ın askeri bir üsse çevrilmesi ve silahlandırılması bizim için kabul edilemez bir şey. Rusya'nın saldırgan, hukuk ve insanlık dışı hareketlerini kınıyoruz. İşgalci yöneticiler sistematik bir şekilde Kırım'ın etni

ANKARA (AA) - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım’ın askeri bir üsse çevrilmesi ve silahlandırılmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirterek, "Rusya'nın saldırgan, hukuk ve insanlık dışı hareketlerini kınıyoruz. İşgalci yöneticiler sistematik bir şekilde Kırım'ın etnik yapısını değiştirmek, Ukrayna dilini yok etmek için ellerinden geleni yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kırım'ın geçici işgaline son vermek için ortak adım atmak konusunda mutabık kaldık. Bu konunun uluslararası platformlarda görüşülmesini istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşmesi ve Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Poroşenko, Türkiye'ye Rusya tarafından egemenliği ihlal edilen Ukrayna'nın bağımsızlığına verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

-"Rusya'nın senaryoları barışı getirmez"

Ukrayna ile Türkiye arasında 5. kez yapılan konsey oturumunun karşılıklı dostluk havasında geçtiğini belirten Poroşenko, toplantıda çok önemli sonuçlara vardıklarını da vurguladı. Konuk Cumhurbaşkanı, ikili işbirliğini kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını, güvenlik, savunma ve Rusya'nın saldırgan politikasından kaynaklanan meydan okumalara cevap verme konularına özel önem verdiklerini anlattı. Gerçek stratejik ortaklığın sloganlardan ibaret olmadığını söyleyen Poroşenko, Türkiye ile ortak projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Petro Poroşenko, şöyle devam etti:

"Bu projeler, devletlerimiz arasında mevcut olan güvenin simgesidir ve işbirliğimizi daha da geliştirmeyi sağlayacaktır. Toplantı sonrası imzaladığımız muhtırada stratejik ortaklığımızın daha da gelişmesine yönelik ifadeler yer alıyor. Bizim stratejik işbirliğimizi daha da derinleştirmek için her şeyden önce savunma ve güvenlik alanlarındaki hukuki zemini daha da güçlendirmeliyiz. Böyle bir işbirliği, Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'de kendi senaryolarını uygulama isteği nedeniyle son derece önemlidir ve böyle senaryolar barışı getirmez. Ukrayna ve Türkiye bölgeye istikrar getirmek için eş güdümlü hareket ediyor.

Kırım’da, Dombass'ta, Suriye’de insan haklarının ihlaline karşıyız. Eskisinden daha güçlü bir şekilde beraberlik içindeyiz. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki durumu detaylı bir şekilde ele aldık. Kırım'ın askeri bir üsse çevrilmesi ve silahlandırılması bizim için kabul edilemez bir şey. Rusya'nın saldırgan, hukuk ve insanlık dışı hareketlerini kınıyoruz. İşgalci yöneticiler sistematik bir şekilde Kırım'ın etnik yapısını değiştirmek, Ukrayna dilini yok etmek için ellerinden geleni yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kırım'ın geçici işgaline son vermek için ortak adım atmak konusunda mutabık kaldık. Bu konunun uluslararası platformlarda görüşülmesini istiyoruz."

-"Rusya'ya baskılarınızı artırın"

Poroşenko, bugün 2 yıl boyunca herhangi bir hukuki zemin olmadan Rusya'nın hapishanesinde zorla tutulan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko için uzlaşma günü olduğunu vurguladı. Son birkaç gün içinde talimatı üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanlığının dünya liderleriyle yoğun temaslar yaptığına işaret eden Poroşenko, "Bu vesileyle dünya liderlerine çağrıda bulunmak istiyorum. Rusya’ya baskılarınızı artırın. Savçenko'nun serbest bırakılmasını sağlayın. Bunun için yaptırımların daha da güçlendirilmesi gerekiyorsa bunu yapın" ifadesini kullandı.

Bugünkü görüşmelerde Rusya'nın Suriye'deki hukuk dışı hareketlerini şiddetle kınadıklarına dikkati çeken Poroşenko, şunları söyledi:

"Orada uyguladığı bombardıman insan ölümlerine yol açıyor ve mülteci sayısının artmasına neden oluyor. Hem Türkiye'nin hem de Ukrayna'nın kendi sınırlarını Rusya'dan gelen provokatif hareketler ve yine Rusya tarafından desteklenen terör örgütlerine karşı koruma hakkımızın altını çizdik.

Ekonomi alanı görüşmelerimizin ağırlıklı konularından biriydi. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmaya hazırlanması için talimatlar verildi ve çifte vergilendirmeden kaçınma ve yatırımların karşılıklı korunmasına ilişkin anlaşmaların bir an önce yinelenmesini kararlaştırdık. Gerek Erdoğan ile gerekse Davutoğlu ile görüşmelerimde Türk iş adamlarının Ukrayna'daki özelleştirme süreçlerine katılmalarını talebimizi dile getirdim. İşbirliğimizi derinleştirmek gereken bir diğer alan da savunma sanayi, uzay ve havacılık. Konteyner taşımacılığı alanında işbirliği yapacağız ve lojistik açıdan etkili yollar bulmaya çalışacağız. Bu kararlar, Rusya'nın engelleme çabaları nedeniyle son derece önemlidir. Ukrayna ve Türkiye'nin enerji alanında gerek ikili gerekse çok boyutlu projelerde yer almaları konularında da anlaştık. Turizm alanındaki işbirliğimizin geliştirilmesiyle ilgili görüşmeler yaptık."

-"Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkürler"

Petro Poroşenko, Türkiye'nin yerlerinden zorla göç ettirilen Kırım Tatarlarının iskanı, Ukrayna’ya verilecek 5 seyyar hastane ve daha birçok projeyi masaya yatırdıklarını belirterek, "Ukrayna ile Türkiye arasında mevcut verimli işbirliğinin tüm bölgede değişime yol açacağına ve bu işbirliğine kısa sürede diğer ülkelerin de katılacağına eminim" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Türkiye'nin zor şartlar altındaki Ukrayna’ya verdiği desteğinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

-Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı

Poroşenko, bir gazetecinin Rusya'nın Kırım’ı askeri bir üsse çevirdiğini belirterek, "Bu bağlamda Türkiye’den nasıl bir destek bekleyebiliriz" sorusunu yöneltmesi üzerine, Rusya'nın askeri üssünü sadece Kırım'da değil aynı zamanda Suriye'nin Lazkiye Limanı'nda da yaptığını söyledi. Bu üslerden yapılan saldırıların DAEŞ militanlarına karşı olmadığının altını çizen Poroşenko, ılımlı muhaliflere yapıldığını belirtti. Ukrayna ile Türkiye arasındaki askeri ve savunma işbirliğinin hiç kimseye karşı olmadığına işaret eden Poroşenko, "Bu işbirliği kendi sınırlarımızı korumaya yöneliktir. Bu işbirliğinden çok sayıda karşılıklı menfaatimiz var" dedi.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.