Ermenek'te işsiz kalan madenciler tepkili

Ermenek'te işsiz kalan madenciler tepkili
Üretimi durdurulan ocaklardan birinde çalışan yaklaşık olarak 80 madenci, yaklaşık olarak 6 aydır işsiz olduklarını, ücretlerini de alamadıklarını ortaya koyarak sorunlarının çözüme kavuşturulmasını talep etti

Üretimi durdurulan ocaklardan birinde çalışan yaklaşık olarak 80 madenci, yaklaşık olarak 6 aydır işsiz olduklarını, ücretlerini de alamadıklarını ortaya koyarak sorunlarının çözüme kavuşturulmasını talep etti.
Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde önceki sene 28 Ekim günü, Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması neticesi 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar çerçevesinde 18 işçinin cansız bedenleri değişik zamanlarda ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.
Biri facianın yaşandığı Has Şekerler Madencilik olmak üzere 10 linyit ocağının bulunduğu kısımda , facia ocağındaki kurtarma çalışmaları esnasında başka dokuz kömür ocağında üretim durdu.

DENETİM YAPILDI ÜRETİM DURDURULDU
Burada çalışan işçilerin çok büyük bir kısmı facia ocağındaki kurtarma çalışmalarına katıldı. Bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkent Ankara Grup Başkanlığı ile Enerji ve Elbette Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, kısımda çalışma gösteren ocaklarda denetim yaptı. Müfettişler tarafından denetim çerçevesinde hazırlanan rapor sonucunda aleni üretim yapan 1 ocağın dışındaki, kapalı üretim yapan tüm ocaklarda üretim durduruldu.

BİR ŞİRKET 120 İŞÇİYİ ÇIKARDI
Bu gelişmeler yaşanırken, bölgedeki özel bir madencilik kuruluşu iki işletmesinden birini tümünün kapatma kararı aldı. Başka bir madencilik kuruluşu de ocaktaki bir galeriyi kapattı. Galeriyi kapatan şirket yetkilileri yaklaşık olarak 120 işçiye iş akitlerinin 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonlandırıldığını bildiren tebligat gönderdi. Bir galerisini kapatan ancak başka galerisinde de henüz üretimin başlamaması üzerine, ocakta çalışan yaklaşık olarak yaklaşık olarak 80 madenci yaklaşık olarak 6 aydır ücret alamadıkları için güç durumda olduklarını ortaya koyarak , Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ile görüştü.

Kaymakam Güngör'ün, işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini söylediği öğrenildi. Madenciler, görüşmenin ardından Hükümet Konağı önünde ellerinde 'Ocağımızı yıktınız, yuvamızı yıkmayın', 'Seçim değil, geçim düşünüyoruz' yazılı dövizlerle durumu protesto etti. 6 aydır işsiz olduklarını ve çoğu işçinin cebine 1 lira girmediğini ifade eden madenciler, sorunlarının çözüme kavuşmasını ve ocaklarında açılmasını talep etti . Madenciler, gerekirse Başkent Ankara 'ya yürüyüş yapacaklarına ifade etti . Ermenek esnafına da sitemlerini dile getiren işçiler, madenciler alışveriş yapmadığı zamanda nasıl esnafın nakit kazanacağını ve bu sorunun sadece madencilerin problemi bulunmadığı belirtti . 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.