"Ermenilerin Dağlık Karabağ'la Hiçbir Tarihi Bağı Yok"

"Ermenilerin Dağlık Karabağ'la Hiçbir Tarihi Bağı Yok"
Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Hasanov: - "Dağlık Karabağ ezeli Azerbaycan toprağıdır. Ermenilerin bu bölgelerle hiçbir tarihi bağı yok. Rusya ve İran arasında 1828'de imzalanan Türkmençay Antlaşması ile Ermenileri buraya göç ettirdiler"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Göçmen ve Mültecilerden Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Ali Hasanov, Ermenilerin Dağlık Karabağ'daki tarihlerinin eski olmadığını, 1828'de Rus-İran savaşları sonrasında İran’dan göç ettiklerini söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ile Göçmen ve Mültecilerden Sorumlu Devlet Komitesi, ülkedeki yabancı misyon temsilcileri ve yabancı basın mensupları için Ermenistan-Azerbaycan cephe hattına yakın bölgedeki Terter iline gezi düzenledi.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Hasanov’un da katıldığu gezide, Terter’de Karabağ göçmenleri için devlet tarafından inşa edilen konutlar ve Ermenilerin 1978'de, bölgeye gelişlerinin 150. yılı dolayısıyla inşa ettikleri "Marağa 150" anıtının kalıntıları ziyaret edildi.

Yeni inşa edilen konutlarla ilgili bilgi veren Hasanov, bin 170 daireden oluşan siteye 6 bin Karabağ göçmeninin yerleştirileceğini bildirdi.

Hasanov, sitede okul, sağlık ocağı ve kültür merkezinin de bulunduğunu ifade ederek, Azerbaycan hükümetinin işgal altındaki bölgelerin imarı için de planı olduğunu, işgal sona erince tüm yaşam alanlarını yeniden kuracaklarını kaydetti.

Ziyaret edilen Marağa 150 anıtına değinen Hasanov, anıtın, Ermenilerin İran’ın Marağa bölgesinden 1828'de bu bölgeye göç ettirilmesi anısına inşa edildiğini, 1990'lı yıllarda yine Ermenilerce tahrip edildiğini belirtti.

Ermenilerin 1828’de bu bölgeye göç etmesiyle ilgili Rus arşivlerinden tüm belgeleri aldıklarını ve anıtın etrafında sergilediklerini söyleyen Hasanov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ermenilerin göçü doğrudan Rus çarının kontrolü ile gerçekleştirilmişti. Dağlık Karabağ ezeli Azerbaycan toprağıdır. Ermenilerin bu bölgelerle hiçbir tarihi bağı yok. Rusya ve İran arasında 1828'de imzalanan Türkmençay Antlaşması ile Ermenileri buraya göç ettirdiler. Marağa 150 anıtı da bunun kanıtıdır. Ermeniler yanlış yaptıklarını fark ederek 1990’lı yıllarda kendi inşa ettikleri anıtı yıktılar. Fakat elimizde anıtın fotoğrafları ve ilgili belgeler var. Ermeniler bu bölgelerde çok daha eskiden var olduklarını söyleyerek tüm dünyayı kandırıyor. Fakat gerçekler ortadadır. Artık kimse Ermeni yalanlarına inanmıyor."




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.