Erzurum'da "15 Temmuz Süreci ve Darbenin Kayıp Saatleri" konferansı

Erzurum'da "15 Temmuz Süreci ve Darbenin Kayıp Saatleri" konferansı
Güvenlik Politikaları Uzmanı Yarar:- "15 Temmuz günü darbe, o günün yaşananlar direniş, bugün ise bu toplumun dirilişi. Unutmayın dirilişteyiz. 15 Temmuz'da direnebildiğimiz için bugün dirilişteyiz"- "Bu adamların Türkiye'de iktidara gelme gibi bir niyetl

ERZURUM (AA) - Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından "15 Temmuz Süreci ve Darbenin Kayıp Saatleri" konferansı düzenlendi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, konferansta yaptığı konuşmada, bu süreçleri yalnızca bir günde anlatmanın doğru olmadığını savunan bir yapıdan geldiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki çatışmanın ortasındaki barikatların içinde kalan askerlere ve polislere eşlik ederek onların yaşadıklarını anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Yarar, "Onları anlatırken şu kelimeleri çok sık tekrar ettim. Bugün yaşananlar bu ülkeye yakışmıyor ve hak ettikleri değil. Biz ne Suriye'yiz ne de Irak'ız. Biz farklıyız." dedi.

Yarar, yaşananların bu ülkenin topraklarıyla ve gerçekleriyle uymadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"15 Temmuz günü öğrendik ki FETÖ'sü, PKK'sı, DEAŞ ve onların sponsorları çok uzun yıllardan beri birlikte çalışmışlar. 15 Temmuz'u o yüzden bir gün olarak algılamayın. Sayın Cumhurbaşkanı 'Bir Kurtuluş Savaşı veriyoruz, dört cephede mücadele ediyoruz' diyorsa inanın bir bildiği vardır ve bu bildiği bize bir uyarıdır."

15 Temmuz'un bir süreç olduğundan bahseden Yarar, olayların yaşandığı yerde gençlerin ateş edenlerin üzerine doğru yürüdüklerine değinerek, "Kol kola giren gençler karar alarak 'Ateş edildiğinde hiçbirimiz diz çökmeyeceğiz, yere yatmayacağız. Onların yüzünde mutluluk ifade ettirmeyeceğiz, Türk milletinin diz çöktüğünü korkak adamlara göstermeyeceğiz' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Yarar, şehadete erenler sayesinde çetenin yaptıklarının rahat rahat anlatılabildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"23 Temmuz'da burada yeni bir Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olan yeni bir dirilişin başlangıcı olan hakkın verildiği gibi 15 Temmuz da bir hak daha verildi, 249 şehit tarafından bir hak daha verildi. Bembeyaz bir sayfayla verdiler ve dediler ki 'Ben sizin için öldüm, şehit oldum, haklarımdan vazgeçtim. Sizden tek istediğim şey bu beyaz sayfayı alın bu ülkeyi layık olduğu yere, daha da ileri taşıyın.' Ben o yüzden 15 Temmuzu anlatmaktan vazgeçmeyelim diye anlatıyorum."

Diriliş Ertuğrul dizisinin olduğu bir günde gelip dinleyenlere teşekkür eden Yarar, "15 Temmuz günü darbe, o günün yaşananlar direniş, bugün ise bu toplumun dirilişi. Unutmayın dirilişteyiz. 15 Temmuz da direnebildiğimiz için bugün dirilişteyiz. Osmanlı'nın dirilişi izliyorsunuz işte biz de 15 Temmuz'da bir diriliş yazdık." ifadelerini kullandı.

Yarar, yaklaşık bir hafta önce Türk toplumuna ve Amerikan basınına da yaşananları anlatmak için Washington'dan çağrıldıklarını belirterek, "Oradaki bir avuç vatanseverin yaptığı mücadeleyi ve FETÖ denen çetenin yaptıkları kumpasları gördüm." dedi.

Mete Yarar, geçmişte olduğu gibi insanlara nasıl kumpaslar kurdurdularsa aynı kumpasları orada da yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu ülkeyi sevenleri, orada da devlet ajanı olmakla FBI'ya şikayet ediyorlar. Ne kadar vatansever varsa şu anda soruşturma altında. Düşünebiliyor musunuz, bir ülkenin evladısınız, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız, başka bir vatanseveri ne kadar kötü ve düşman olursanız olun Türkiye Cumhuriyetinin yararına çalışıyor diye şikayet edebiliyorsunuz. Onların tutuklanması için uğraşıyorsunuz. İyi anlayın diye söylüyorum. Bu adamların Türkiye'de iktidara gelme gibi bir niyetleri yoktu. Bu millet bunları iktidara getirmezdi ama amaç başkaydı. Bu ülkenin iktidarını başkalarına teslim etmek için varlardı."

- "15 temmuz akşamı çok vahim bir olayla karşı karşıya kaldık"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise çevrede, ülkede ve Orta Doğu'da neler olduğunu, dünyada hangi olaylar yaşandığının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların hem kendilerini hem de evlatlarını buna yönelik hazırlayıp yönlendirmesi gerektiğine değinen Sekmen, şunları söyledi:

"İşte 15 Temmuz akşamı çok vahim bir olayla karşı karşıya kaldık. Bunun öncesinde 17-25 Aralık, onun öncesinde MİT krizi olaylarını yaşadık. Bazı olayları gözle görülür, kulakla işitilir, elle dokunur hale getirmediğiniz müddetçe arzu edilen neticeyi almanız mümkün değil ama bir 15 Temmuz gecesi Türk milleti olarak yaşadığımız ve gerek geçmiş tarihimizde gerekse o güne kadar ki cumhuriyet döneminde böyle vahim bir olayı yaşamadığımızı hep beraber gördük. Birileri bu olayları planlarken 'Bu millet öyle bir millet ki nasıl ki askeri, polisi yeri geldiği zaman canını bu topraklar için feda ediyorsa, yine onları bağrından çıkaran bu millet yeri geldiği zaman tankın altına yatar, göğsünün kurşunlara siper eder ama vatanını, milletini asla vermez' diye düşünemediler"

Konferansa, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ile çok sayıda vatandaş katıldı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.