Ev almak isteyenlere önemli haber!

Ev almak isteyenlere önemli haber!
Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten bu yana 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai gerekli ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak. Ön ödemeli konut satışında devir ya da teslim zamanı mukavele tarihinden bu yana 36 ayı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, mesafeli sözleşmelere ait tatbikat usul ve esaslarını düzenlemeyi amaçlayan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre son kullanıcı , 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai gerekli ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak. Cayma hakkı zamanı , hizmet ifasına ait sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ait sözleşmelerde ise tüketicinin ya da son kullanıcı tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlayacak. Şayet son kullanıcı , sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan zaman içinde de cayma hakkını kullanabilecek.

14 GÜNDE CAYABİLECEK

Satıcı ya da sağlayıcı, cayma hakkı hususunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlü olacak. Tüketici, cayma hakkı hususunda gerektiği şekilde bilgilendirilmez ise cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle bağlı olmayacak. Bu zaman her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten bu yana 1  sene akabinde sona erecek.

Satıcı ya da sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ait bildirimin kendisine ulaştığı tarihten bu yana 14 gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade edecek.

Satıcı ya da sağlayıcı malı kendisinin geri alacağına dair bir öneride bulunmadıkça, son kullanıcı cayma hakkını kullandığına ait bildirimi yönelttiği tarihten bu yana 14 gün içinde malı satıcı ya da sağlayıcıya veya yetkilendirmiş olduğu kişiye geri gönderecek. Tüketici, cayma zamanı içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına makul şekilde kullandığı takdirde gerçekleşen farklılık ve bozulmalardan sorumlu tutulmayacak.

Satıcı ya da sağlayıcı, tüketicinin siparişinin kendisine ulaştığı tarihten bu yana taahhüt ettiği zaman içinde edimini yerine getirecek, mal satışlarında bu zaman her halükarda 30 günü geçemeyecek. Satıcı, malın son kullanıcı veya tüketicinin taşıyıcı dışında belirleyeceği üçüncü bir kişiye teslimine kadar oluşan kayıp ve hasarlardan sorumlu olacak.

Sözleşme kurulmadan önce, mukavele yükümlülüğünden kaynaklanan ve üzerinde anlaşılmış asıl bedel dışında herhangi bir ilave bedel talep edilebilmesi için tüketicinin açık onayı alınacak.

Satıcı ya da sağlayıcı, söz konusu yönetmelik çerçevesinde yapılan cayma hakkı, bilgilendirme, teslimat ve diğer hususlardaki yükümlülüklerine dair her bir işleme ait veri (bilgi) ve belgeyi üç sene boyunca saklayacak.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.