Evde çalışan 10 bin kişiye sosyal güvence

Evde çalışan 10 bin kişiye sosyal güvence
Yemek ve temizlik yapılması, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerdeki yardımcı işlerde çalıştırılanların sigorta bildirimlerinin zorunlu hale getirilmesiyle bir yıl içinde bu işlerde çalışan toplam 10 bin kişi sosyal güvenceye kavuştu

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Yemek ve temizlik yapılması, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerdeki yardımcı işlerde çalıştırılanların sigorta bildirimlerinin zorunlu hale getirildiği 2015 yılının Nisan ayından bu yana, bu işlerde çalışan toplam 10 bin kişi sosyal güvenceye kavuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kayıtdışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında, ev hizmetlerinde istihdam edilenlerin kayıt altına alınması için atılan adımlar sonuç vermeye başladı. Ev hizmetlerinde istihdam edilenlerin sigortalı çalıştırılmasını içeren tebliğin 1 Nisan 2015'te yürürlüğe girmesiyle vatandaşlar ev hizmetlerinde istihdam ettikleri çalışanların sigorta primlerini ödemeye başladı.

Nisan 2015-Kasım 2016 döneminde ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışan 5 bin 252 ve 10 günden az çalışan 5 bin 107 kişi olmak üzere toplam 10 bin 359 çalışanın sigorta primleri SGK'ya ödendi.

Sigorta prim bildirimlerinin artmasında, bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGK'ya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen tutarda para cezası uygulanması da etkili oldu.

- 10 günden az çalışanlar sigortalı sayılmıyor

Tebliğle çalışma süresi ay içinde 10 günden az olanlar için çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi tarafından asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeniyor. Bu şekilde işçi çalıştıranlar iş veren, çalışanlar da sigortalı sayılmıyor.

Bu şekilde çalışanlar, istemeleri halinde adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar asgari ücret üzerinden yüzde 32,5 oranındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyebiliyor. Bu kişilere emeklilik ve sağlık dahil sigortalılara tanınan bütün hükümler uygulanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.