Evi terk ederken elektrik ve suyu kapattıran kocaya hapis

Evi terk ederken elektrik ve suyu kapattıran kocaya hapis
Yargıtay, eşiyle tartıştıktan sonra evi terk ederken elektrik ve su aboneliklerini kapattıran kocanın hapis cezasına çarptırılması gerektiğine hükmetti

ANKARA (AA) - AYLİN SIRIKLI DAL - Yargıtay 4. Ceza Dairesi, eşiyle tartıştıktan sonra evi terk ederken elektrik ve su aboneliklerini kapattıran kocanın aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılması gerektiğine hükmetti.

Denizli'de eşiyle tartışan koca, evi terk etti. Koca, evi terk ederken elektrik ve su aboneliklerini ilgili birimlerden kapattırdı. 13 yaşındaki kızıyla susuz ve elektriksiz kalan kadın, kocasının bakmakla yükümlü olduğu kızını elektriksiz ve susuz bıraktığı tespitini yaptırarak kocası hakkında şikayetçi oldu.

Koca hakkında "aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali" suçundan dava açıldı.

Davaya bakan kapatılan Denizli 1. Sulh Ceza Mahkemesi, kocanın beraatine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma kararında, resmi nikahlı karısını terk eden kocanın, elektrik ve su aboneliğini kapattırarak 13 yaşındaki kızını elektriksiz ve susuz bıraktığının tanık ifadeleri ve tespit tutanağından anlaşıldığı belirtildi.

Babanın bu hareketiyle Medeni Kanun'un 185/2. maddesinde öngörülen, çocukların bakım, eğitim ve gözetimine özen gösterme yükümlülüğüne ve aynı kanunun 194/1. maddesindeki, "Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz" hükmüne aykırı davrandığı kaydedildi.

Kararda, karısının aile konutu üzerindeki haklarını sınırlayan sanığın, aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçundan mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu ve bozmayı gerektirdiği bildirildi.

Türk Ceza Kanunu'nun "aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali" suçunu düzenleyen 233. maddesinde, aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişinin şikayet üzerine 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.