Ezidiler "Kırmızı Çarşamba Bayramı"nı buruk kutluyor

Ezidiler "Kırmızı Çarşamba Bayramı"nı buruk kutluyor
Iraklı Ezidiler, kutsal kabul ettikleri "Kırmızı Çarşamba Bayramı"na, DAEŞ'in saldırısında ölen ve akıbeti belli olmayan yakınlarından dolayı buruk bir şekilde giriyor

DUHOK (AA) - Iraklı Ezidiler, kutsal kabul ettikleri "Kırmızı Çarşamba Bayramı'"na, terör örgütü DAEŞ'in saldırısında hayatını kaybedenler ve akıbeti belli olmayan yakınlarından dolayı buruk bir şekilde giriyor.

Rumi takvime göre nisan ayının ilk çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Ezidiler, kutlamalar için Duhok'un Şeyhan ilçesinde dağlarla çevrili olan ve kutsal sayılan Laleş tapınağında toplanıyor.

Laleş'teki kutsal mekanda bayram hazırlıklarını yöneten Ezidi din bilgini Babe Şeyh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu kutsal günde tüm Ezidilerin bayramını kutluyorum. Allah'tan Ezidiler'in başına felaketler getirenlerin cezalandırılmasını istiyorum. İnşallah hakkımızı kimseye bırakmazlar." dedi.

Laleş tapınağında bir araya gelen onlarca Ezidi, bayram geleneği olarak kurban keserek, tapınağın duvarı ve bahçesinde ateş yakıp dua etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) genelinde her yıl olduğu gibi söz konusu bayramdan dolayı yarın resmi tatil ilan edildi.

Ezidi Ruhani Meclisi, önceki yıl DAEŞ'in Musul'un Sincar ilçesine düzenlediği saldırılar, alıkoyduğu binlerce kişi ve Kürt yönetiminin karşı karşıya bulunduğu savaş durumu nedeniyle kutlamaların yapılmayacağını duyurmuştu.

-Ezidilik nedir?

Tarihi ve dini kaynaklardan yer alan bilgilere göre Ezidilik ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekli. Bu inançta sonradan Ezidi olunmuyor. Bir Ezidinin başka bir dine geçmesi en büyük günah olarak kabul ediliyor. Bu inancın kutsal kitapları Mishefa Reş (Kara Kitap) ve Cilve olarak biliniyor. Ama bu iki kitabın kayıp olduğu ifade ediliyor. Yazılı bir kutsal kitabın olmaması nedeniyle dini ritüeller sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarılıyor. Ezidilikte sözlü edebiyat, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde kendini koruyor. Dini tüm dualar, Kurmanci lehçesiyle yapılıyor.

Ezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok il sınırlarında yaşıyorlar. Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor. Son dönemde Irak'taki Ezidilerin bir kısmı, çeşitli saldırılar nedeniyle Avrupa ülkelerine göç etti. Ermenistan ve Gürcistan'da da önemli bir Ezidi nüfusu bulunuyordu. Fakat Sovyet rejiminin yıkılmasından sonra bir çok Ezidi, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göç etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.