Fenerbahçe Kupa 2'de 'Dalya' Diyecek

Fenerbahçe Kupa 2'de 'Dalya' Diyecek
UEFA Avrupa Ligi A Grubu 4. maçında İngiltere'nin Manchester United takımıyla karşılaşacak Fenerbahçe, Avrupa'nın kulüpler bazındaki iki numaralı organizasyonunda 100. maçına çıkacak

İSTANBUL (AA) - UEFA Avrupa Ligi A Grubu 4. maçında İngiltere'nin Manchester United takımıyla karşılaşacak Fenerbahçe, Avrupa'nın kulüpler bazındaki iki numaralı organizasyonunda 100. maçına çıkacak.

1971-1972 sezonunda düzenlenen UEFA Kupası'nın ilk sezonunda yer alan sarı-lacivertli ekip, Kupa 2'deki ilk maçını Macaristan'ın Ferençvaroş takımıyla İstanbul'da yaptı. Bu karşılaşmadan 1-1 beraberlikle ayrılan Fenerbahçe'nin ilk golünü Yaşar Mumcuoğlu kaydetti. Bu gol, aynı zamanda UEFA Kupası'nda atılan ilk gol olarak tarihe geçti.

Sarı-lacivertli ekip, 1971-1972'de başlayan ve 2009-2010 sezonundan bu yana UEFA Avrupa Ligi adıyla gerçekleştirilen organizasyonda, bu sezon da dahil olmak üzere 22. kez mücadele ediyor. Bu süreçte 99 maça çıkan Fenerbahçe, 42 galibiyet, 23 beraberlik ve 34 mağlubiyet aldı. 99 karşılaşmada rakip filelere 135 gol gönderen sarı-lacivertli ekip, kalesindeki 131 gol engel olamadı.

-İç sahada 50. maç


Fenerbahçe'nin Manchester United ile yapacağı maç, Kupa 2'de sahasındaki 50. müsabaka olacak.

UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde İstanbul'da toplam 49 maça çıkan sarı-lacivertliler, 27 galibiyet ve 10 beraberlik alırken, 12 karşılaşmadan mağlubiyetle ayrıldı. Fenerbahçeli futbolcular, bu karşılaşmalarda 80 kez fileleri havalandırırken, kalesindeki 47 golü önleyemedi.

-En golcüler, Kocaman ve Fernandao


Fenerbahçe'nin UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde en golcü oyuncuları, Aykut Kocaman ve Jose Fernandao oldu.

Sarı-lacivertli formayı 1988-1996 yıllarında terleten Kocaman, Avrupa'nın 2 numaralı kupasında 7 gol kaydetti. 2015-2016 sezonu öncesinde transfer edilen Fernandao da geçen sezon 7 gol atarak, en golcü oyuncu sıralamasında Kocaman'ı yakaladı.

Bu iki oyuncuyu altışar golle kulübün efsane futbolcuları Alex de Souza ve Cemil Turan takip etti.

-En fazla Volkan Demirel oynadı


Sarı-lacivertli formayı UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde en fazla terleten oyuncu Volkan Demirel oldu.

Deneyimli file bekçisi, Fenerbahçe formasıyla 41 UEFA Avrupa Ligi maçına çıktı.

-En farklı galibiyet ve mağlubiyet


Fenerbahçe, Avrupa'nın 2 numaralı kupasında en farklı galibiyetini Azerbaycan'ın Turan takımına, mağlubiyetini ise o dönemdeki adıyla Çekoslavakya'nın Sigma Olomouc ekibine karşı aldı.

1992-1993 sezonunda UEFA Kupası 2. tur ilk maçında İstanbul'da Sigma Olomouc'u ağırlayan Fenerbahçe, sahadan İsmail Kartal'ın golüyle 1-0 galip ayrıldı ve rövanşa avantajlı bir skorla gitti. Olomouc kentinde yapılan rövanş karşılaşmasından 7-1 mağlubiyetle ayrılan sarı-lacivertliler, Avrupa'daki en farklı yenilgisini aldı.

1994-1995 sezonunda UEFA Kupası ön eleme turunda Azerbaycan'ın Turan takımını İstanbul'da konuk eden sarı-lacivertliler, karşılaşmayı Bülent Uygun, Aykut Kocaman (2), Nielsen ve Aygün Taşkıran'ın golleriyle 5-0 kazandı. Bu skor, Fenerbahçe'nin Kupa 2'deki en farklı galibiyeti oldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.