Fetö'nün İkçü'deki Yapılanması Davası

Fetö'nün İkçü'deki Yapılanması Davası
İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında İKÇÜ'den ihraç edilen, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 28 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden (İKÇÜ) ihraç edilen, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 19'u tutuklu 28 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar, 7 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, "Garson" kod adlı gizli tanık, daha önce FETÖ mensubu olduğunu ancak yaşanan son olaylar nedeniyle örgütten ayrıldığını belirterek, geçen nisan ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurup örgütün deşifresine yönelik olarak bazı bilgiler verdiğini söyledi.

Gizli tanık, "FETÖ'nün emniyet teşkilatı yapılanmasına yönelik 4 bin 700 kişilik mahrem hizmetler sınıfına mensup örgüt üyelerinin isimlerini" verdiğini ifade ederek bunlardan yaklaşık 100 kişiyi tanıdığını ancak listede yer almasına rağmen bu dosyanın tutuksuz sanıklar Mustafa Çavuş ve Mahmut Arabul'u tanımadığı iddiasında bulundu.

Tanık M.F.A. İKÇÜ'de görev yaptığından bazı sanıkları tanıdığını, tutuklu sanık İsmet Ayvalık'ın kendisini ısrarla sohbetlere çağırdığını ancak sohbetlere gitmediğini beyan ederek, daha önce tanışmamalarına rağmen neden arandığını anlamadığını söyledi.

Tutuklu sanık Murat Bişgin'in FETÖ/PDY'ye sempatizanlığı olmasına rağmen 17-25 Aralık 2013 sürecinin ardından AK Parti'ye oy verdiğini ve çocuklarını örgütle ilişkili okullardan alarak devlet okuluna verdiğini duyduğunu anlatan tanık M.F.A, Bişgin'in kendisini kilisede iftara davet ettiğini ileri sürdü.

M.F.A, mahkeme başkanının "Kilisede iftar yemeği vermek nasıl oluyor? Bu ne anlama geliyor?" şeklindeki soruya, "Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Murat Bişgin, bir ramazan ayında beni kiliseye iftar yemeğine davet etti. Ben de 'Bir akrabam ya da tanıdığım beni kilisede görür de bu durumu açıklayamam' diye teklifi reddettim." dedi.

Tanık olarak ifade veren A.S, İKÇÜ imamı olduğu öne sürülen tutuklu sanık Adem Fidan'ı "Asım" kod adıyla bildiğini, daha sonra başka bir örgüt mensubunun Fidan'ın FETÖ'nün sözde Menemen imamı olarak tanıttığını ileri sürdü.

Mahkeme başkanının, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock mesaj içeriklerinin dosyaya eklendiğini açıklamasının ardından buna ilişkin savunma yapan tutuklu sanıklar Halil Özçelik, Recep Sütçü, Mehmet Dallı, Murat Bişgin ve Ramazan Kavruk içerikleri kabul etmediklerini beyan etti.

İddia makamı, haklarında mahrem imam suçlaması bulunan tutuksuz sanıklar Çavuş ve Arabul'un duruşmalara mazeretsiz bir şekilde katılmamaları ve ByLock kullandıklarının tespit edilmesi nedeniyle iki sanık hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasını, ayrıca tutuklu sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

- İddianame

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında İKÇÜ'de görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik 12 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 44 şüpheliden 40'ı yakalanmış, 29 zanlı tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan, 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 139 sayfalık iddianamede, aralarında örgütün sözde "İKÇÜ imamı" olduğu öne sürülen Adem Fidan, meslekten ihraç edilen Diş Hekimliği Fakültesinin kurucu Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, eski Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Çete, eski Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Sütçü, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Yılmaz'ın da bulunduğu 29 tutuklu sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açmıştı.

Mahkeme heyeti, daha önce 9 tutuklu sanık hakkında tahliye kararı vermiş, tutuklu sanık Serkan Çoştur'un dosyasının ise Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştiğini belirtmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.