FETÖ/PDY lideri Gülen'in gizliliği Amerikalı komşularını da tedirgin ediyor

FETÖ/PDY lideri Gülen'in gizliliği Amerikalı komşularını da tedirgin ediyor
Gülen'in Pennsylvania'da yaşadığı kompleksteki üst düzey koruma ve gizlilik çevredekileri de endişelendiriyor- Malikanenin yakınında yaşayan Peggy:- "Gizlilik insanlarda şüphe uyandırıyor. ABD'de insanlar açıktır. Herkes sizin bahçenize gelip sizinle konu

NEW YORK (AA) - Hakkında çok sayıda yakalama kararı bulunan, 6 davada "1 numaralı sanık" olarak yargılanan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) lideri Fetullah Gülen'in ABD'de dış dünyaya kapalı yaşamı bölge halkında da tedirginliğe neden oluyor.

Pennsylvania'nın Saylorsburg kasabasında yaşayan Gülen'in malikanesi, gözlerden uzak bir çiftliğin içinde bulunuyor. Binanın ve müştemilatının bulunduğu bölgeyi dışarıdan görmek mümkün değil. Kompleksin girişinde ise Amerikalı silahlı özel güvenlik görevlileri bulunuyor.

AA ekibinin girişten görüntü alması üzerine silahlı bir güvenlik görevlisi, mekanın özel mülk olduğunu ve yolla bahçeyi ayıran çizginin dışında durulmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Fetullah Gülen'le görüşmenin mümkün olup olmadığını sorulması üzerine Amerikalı güvenlik görevlisi, randevu olmadan görüşme yapılamayacağını belirtti.

Kompleksin girişine ise yeni bir tabela asıldığı görüldü. Tabelada "Golden Generation, Worship and Retreat Center" (Altın Nesil, İbadet ve İnziva Merkezi) ifadesi yer alıyor.

- "Endişe ediyoruz"

Malikanenin karşısındaki tepede yaşayan yaşlı bir çift, söz konusu komplekse ve burada yaşananlara ilişkin endişelerini dile getirdi.

İsminin Peggy olduğunu ancak soyismini vermek istemediğini belirten kadın, "Gizlilik insanlarda şüphe uyandırıyor. ABD'de insanlar açıktır. Herkes sizin bahçenize gelip sizinle konuşabilir ama bunların ilk işi girişe bir bariyer koymak oldu. Dolayısıyla içeri giremiyorsunuz. Arkada neler olduğunu göremiyorsunuz." dedi.

Sürekli basında haberler ve fotoğraflar çıktığını, içeride yaşayan kişiden bahsedildiğini, hasta olduğunun yazıldığını anlatan Peggy, şunları söyledi:

"Bu yerden tedirginlik duyuyorum. Etrafınızda olanları tam olarak bilmezseniz tedirgin olursunuz. Bazen protestocular geliyor ama polis orada durmalarına izin vermiyor. İnsanlar içeride ne olduğunu bilmediği için tedirginlik duyuyor. Buradan sürekli gözetleme uçakları geçiyor. Bu vadinin fotoğraflarını çekiyorlar sürekli. Haftada bir kez bir uçak geçiyor. Sadece mahalledekiler değil başkaları da izliyor. Bir çok söylenti duyuyoruz ancak içeride gerçekten neler olduğunu kimse bilmiyor. İçeriye de girilemiyor zaten."

Gazetelerin burada yaşayan kişinin okullar kurduğunu yazdıklarını anlatan kadın, civarda fazla öğrenci olmadığını, içeride ne okulu ya da ne eğitimi olduğuna ilişkin bilgilerinin olmadığını, polisin de konuyla yeterince ilgilenmediğini söyledi.

Kadının eşi de Gülen'in kaldığı yerle ilgili korkuları olduğunu belirterek, "Türkiye burada yaşayan kişiyi geri alsın." dedi. İsmini vermek istemeyen adam, ABD hükümetinin mekanda yaşayanlarla sürekli irtibat halinde olduğunu savundu.

- "Hocamız şu an meşgul"

Fetullah Gülen'in çiftliği yakınlarında bulunan bir akaryakıt istasyonunun Filistin kökenli sahibi de, kuruluşun bir kez iftar davetine katıldığını, davette birçok dinden insanlar bulunduğunu ancak Gülen'i göremediklerini söyledi.

İstasyon sahibi, Gülen'le ilgilenen görevlilere "Kendisiyle görüşemez miyiz?" diye sorduklarını ancak "Hocamız şu an meşgul sizinle görüşemez" yanıtını aldıklarını anlattı.

Bölgedeki bir hastanede çalışan ve ismini vermek istemeyen bir hemşire de söz konusu evle ilgili medyada sık sık haber çıktığını ve bazen göstericilerin bölgeye geldiğini ancak içeride neler olduğuna dair bilgilerinin olmadığını kaydetti.

- Dedektiften muğlak cevap

Ross Township Polis Merkezi'nde görevli bir dedektif, isminin açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, içeride neler olduğuna dair detaylı bilgilerinin olmadığını söyledi.
Çevreye herhangi bir tehlike oluşturduklarına yönelik bir işaret görmediklerini savunan dedektif, Pennsylvania eyaleti yönetiminin Gülen ve ikametinin korunması için özel bir programının olup olmadığının sorulması üzerine "bundan emin olmadığını" ileri sürdü.

Bölgenin güvenliğinden kendilerinin sorumlu olduğunu anlatan dedektif, "Fetullah Gülen'in ikametini korumak için özel bir faaliyetiniz var mı?" sorusuna da "Bunu sizinle konuşamam" cevabını verdi.

- 1 numaralı firari sanık

FETÖ/PDY soruşturmalarının 1 numaralı sanığı olan ve hakkında çok sayıda yakalama kararı bulunan firari Fetullah Gülen'in ABD'den iadesi için evrak hazırlanmıştı.

Adalet Bakanlığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlana evrağın taslağında, Gülen'in "nitelikli dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik", "iftira", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "zimmet", "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kaydedilmesi", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ile "kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" suçlarını işlediğine yer verilmişti. Belgede, "Şüpheli Fetullah Gülen'in kurup yönettiği cemaat; yargı, ordu, emniyet, bürokrasi içerisinde kadrolaşmıştır. Bu kadrolar dini istismar aracı olarak kullanmaktadır. Organizasyonu Fetullah Gülen yönetmektedir. Onun özel talimatları, yurt dışından özel kurye ile gelmektedir. Genel talimatları şifreli şekilde sohbet ve konuşma olarak yayınlanmaktadır. Ona bağlı örgüt üyeleri Türkiye'de her kurumda bulunmaktadır." ifadeleri yer almıştı.

Paralel Yapı ile ilgili süreçler ABD'de devam ediyor. Amsterdam & Partners LLP hukuk firması, Paralel Yapı'nın ABD'de faaliyet gösteren sözleşmeli okullarıyla ilgili olarak önce Kaliforniya ve Pennsylvania’da dava açtı. Bu davaların ardından firma, 3. davayı Teksas eyaletinde açtı.

Ayrıca, ABD Federal Soruşturma Bürosu da (FBI) Paralel Yapı'ya ait okullar hakkında soruşturma yürütüyor. 2014 yılı haziran ayında başlayan FBI soruşturmasının ilk ayağında Paralel Yapıya ait Chicago merkezli Concept Okulları adı altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003 ile 2013 yılları arasında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti. İlk etapta 3 eyalette başlatılan soruşturma süreci devam ediyor.​

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.