Filistin-İsrail sorunu

Filistin-İsrail sorunu
BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov:- "İki devletli çözüm, Filistin topraklarına el konularak yeni yerleşim birimleri yapılmasının devam etmesi ve Filistinliler arasında gerçek bir uzlaşma olmaması nedeniyle parmaklarımızdan kayıyor"- "İsr

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüm seçeneğinin kaybedilebileceği uyarısı yaptı.

Mladenov, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen "Ortadoğu ve Filistin sorunu" konulu toplantıda, bölgedeki son gelişmelere ilişkin Konsey üyelerine brifing verdi.

Son 6 aydaki şiddet olaylarında 30 İsrailli ve 198 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirten Mladenov, uluslararası toplumun kınamanın ötesine geçerek şiddetin durması için adım atması gerektiğini söyledi.

Sorunun temeline inilmeden şiddetin engellenemeyeceğini de kaydeden Mladenov, barışın sağlanması için iki devletli çözümün alternatifinin olmadığını dile getirdi.

Bölgede alarm çanlarının çaldığını da ifade eden Mladenov, "İki devletli çözüm, Filistin topraklarına el konularak yeni yerleşim birimleri yapılmasının devam etmesi ve Filistinliler arasında gerçek bir uzlaşma olmaması nedeniyle parmaklarımızdan kayıyor." dedi.

- İsrailin yerleşim birimleri kurması

Karşılıklı nefret söylemleri, sivillere yönelik şiddet eylemleri, Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve İsraillilerin yeni konut inşalarının sürmesi nedeniyle kaygılı olduklarını vurgulayan Mladenov, bunların iki devletli çözüm seçeneğinin geçerliliğine gölge düşürdüğünü kaydetti.

"İsrail, uluslararası kınamalara rağmen yerleşim birimi kurmayı sürdürüyor." diye konuşan Mladenov, İsrail'in Batı Şeria'daki Jericho kentinin güneyindeki bir bölgeyi "devlet arazisi" ilan ettiğini belirterek bütün bu eylemlerin "uluslararası hukukun doğrudan ihlali" olduğunu ifade etti.

Mladenov, İsraillilerin yıktığı Filistinlilere ait yapılara ilişkin de bilgi vererek, yılbaşından bu yana 468 ev ve diğer yapının İsrailliler tarafından yıkıldığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.