Filistinli Grupların Kornet Füzesi Kullanması Ne Anlama Geliyor?

Filistinli Grupların Kornet Füzesi Kullanması Ne Anlama Geliyor?
Güvenlik uzmanı İbrahim Habib:"Direniş, İsrail'e düşündüğünden çok daha güçlü olduğu mesajını verdi" - Siyasi analist ve yazar Mustafa es-Savaf:"Filistin direniş gruplarının otobüse düzenledikleri saldırıyla İsrail'e vermek istedikleri mesaj, askerlere za

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Filistin direniş gruplarının İsrail özel kuvvetlerinden bir ekibin Gazze'ye sızmasına karşılık, İsrail'de askerleri taşıyan bir otobüsü Rus yapımı, güdümlü tanksavar kornet füzesiyle vurması dikkati çekti.

Uzmanlara göre, Filistinli gruplar, yüksek etkili bu füzeleri kullanarak "İsraillilerin canını yakacak askeri güce sahip olduğu" mesajını verdi.

Bu tür füzelerde hedefi vurmak için lazerli güdüm sistemi bulunuyor ve menzilleri 5,5 kilometreye kadar ulaşıyor.

İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri'nin resmi internet sayfasında yer alan rapora göre, bu füzeler en iyi şekilde 2006'daki Lübnan Savaşı'nda test edildi. Bu savaşta Hizbullah'ın elindeki tanksavar füzeler İsrail ordusu ve Merkava tankları için büyük şok etkisi yarattı.

Kornet füzeleri Gazze'deki son gerilim sırasında yeniden gündeme geldi.

Hamas ve İslami Cihad'ın da aralarında bulunduğu Filistinli direniş grupları tarafından pazartesi günü düzenlenen roket saldırısında bir İsrail askeri ağır yaralandı. Filistinli gruplar, İsrail tarafında bir otobüsün hedef alındığı bu saldırıyı, pazar günü İsrail özel kuvvetlerinden bir grubun Gazze'ye sızması ve çıkan çatışmada şehit olan üyelerinin intikamını almak için düzenlediklerini açıkladı.

El-Aksa televizyonu da İsrailli askerleri taşıyan otobüsün hedef alındığı saldırının görüntülerini yayımladı.

- "Video, İsrail'in zayıf tarafını ortaya çıkardı"

AA muhabirine konuşan güvenlik uzmanı İbrahim Habib, kornet füzelerinin güçlü bir şekilde kullanılmasına ilişkin, "Direniş, İsrail'e düşündüğünden çok daha güçlü olduğu mesajını verdi." değerlendirmesinde bulundu.

Filistinli grupların genelde önce az güç kullandığını, daha sonra bu gücü aşamalı olarak artırdığını belirten Habib, bu kez ise gerginliğin başında kornet füzeleri kullandıklarını, bunun "direnişin büyük bir güce sahip olduğu ve İsrail için caydırıcı olabildiği" anlamına geldiğini söyledi.

Filistin direniş gruplarının, otobüsü vurma anını kaydetmesinin de İsrail için tehlikeli bir durum olduğunu dile getiren Habib, "Video, İsrail'in zayıf tarafını ortaya çıkardı." dedi.

- Kornet füzeleri "hassas ve kritik" durumlarda kullanılıyor

İsrail konusunda uzman, siyasi analist Adnan Ebu Amir de internet sitesinde yayımladığı makalesinde, İsrail açısından ağır sonuçları olması ve sert tepkilere yol açabilme ihtimalinden dolayı kornet füzeleri ve güdümlü roketlerin nadiren kullanıldığına işaret etti.

Ebu Amir, Filistinli grupların, tahribat gücünden ötürü kornet füzelerini sadece İsrail'e ağır bir bedel ödetmek istediği hassas ve kritik durumlarda kullandığını dile getirdi.

Filistinli grupların İsrail askerleri ile Yahudi yerleşimcileri hedef almada gelişmiş ve yeni yöntemler kullandığına dikkati çeken Ebu Amir, kornet füzelerinin ender kullanımına rağmen, "füze ve tüfeğin bombadan daha üstün tutulduğu" taktiksel bir değişimi yansıttığını belirtti.

- Kornet füzeleri ilk kez kullanılmadı

Siyasi analist ve yazar Mustafa es-Savaf ise Filistin direniş gruplarının İsrail'e kornet füzelerini ilk kez atmadığını söyledi.

İsrail'in 2014 yılında Gazze'ye düzenlediği saldırıların son aşamasında Filistin direniş grupları tarafından kullanılan bu füzelerin, İsrail'i ateşkese mecbur ettiğini aktaran Savaf, füzelerin Gazze'ye yakın İsrail bölgelerine çok zarar verdiğini ifade etti.

Savaf, ciddi etkileri nedeniyle kornet füzelerinin aralıklı ve düzenli kullanıldığını dile getirdi.

Filistin direniş gruplarının, füze atarak Gazze'yi yeni bir savaşın içine sokma gibi bir amaç taşımadığını kaydeden Savaf, "Filistin direniş gruplarının otobüse düzenledikleri saldırıyla İsrail'e vermek istedikleri mesaj, askerlere zarar verme güçlerinin bulunduğu ve İsrail'in dikkatli olması gerektiği yönündeydi." dedi.

- Gazze'deki son gerginlik

İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetlerden bir grup askerin pazar günü sivil bir araçla Gazze'ye sızması bölgedeki son gerginliğin fitilini ateşlemişti.

Gazze'nin 3 kilometre kadar içerisine sızan İsrail askerlerinin Hamas'a bağlı birlikler tarafından fark edilmesi üzerine çıkan çatışmada 7 Filistinli şehit olmuş, bir İsrail askeri öldürülmüştü.

Ertesi gün Hamas ve İslami Cihad’ın da aralarında bulunduğu Filistinli direniş grupları tarafından yapılan açıklamada, İsrail tarafında askerleri taşıyan bir otobüsün kornet füzesiyle vurulduğu bildirilmişti.

Bu olayın ardından İsrail Gazze'ye hava saldırısı başlatırken, Filistinli gruplar da saldırıya roket atarak karşılık vermişti.

İsrail'in saldırılarında 7 Filistinli daha şehit düşmüş, Gazze'den atılan roketler nedeniyle de İsrail tarafında bir kişi ölmüştü.

Filistinli gruplar salı akşamı Mısır'ın ara buluculuğunda Gazze'de ateşkesin sağlandığını duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.