Fırat Kalkanı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı
Harekat kapsamında DEAŞ terör örgütüne ait 113 hedef ateş altına alınarak teröristlerin kullandığı barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları kullanılamaz hale getirildi- Suriye'nin kuzeyindeki El Bab'dan kaçmaya çalış

ANKARA (AA) - Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'a ait 113 hedef ateş altına alınarak teröristlerin kullandığı barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları kullanılamaz hale getirildi.

TSK'dan yapılan bilgilendirmeye göre, DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin oluşturduğu tehdidi bertaraf ederek, hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek için Suriye'nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos'ta başlatılan harekat sürüyor.

Harekatın 125'inci gününde, muhalif unsurlardan oluşan Özel Görev Kuvvet Grupları tarafından, havadan ve karadan sağlanan yoğun ateş desteği ile El Bab’ın kontrol altına alınmasına yönelik harekat başarıyla devam ediyor. Gün içinde yaşanan çatışmalarda iki muhalif yaralanırken, DEAŞ terör örgütünce kullanılan bir uçaksavar mevzisi imha edildi.

Terör örgütü DEAŞ'a ait 113 hedef ateş altına alınarak, teröristlerin kullandığı barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları kullanılamaz hale getirildi.

Bilgilendirmede, istihbarat, keşif ve gözetleme vasıtaları ile elde edilen bilgiler, telsiz görüşmeleri ve alınan duyumlar sonucunda öğrenilen bilgilere yer verildi.

Buna göre, DEAŞ'lı teröristler sivilleri tehdit ederek El Bab meskun mahallinde kalmaya zorladı, ana yol ve sokaklarda çok sayıda barikat ve engeller kurarak sivillerin çıkışlarını engelledi.

Mayın ve el yapımı patlayıcı kullanarak harekete duyarlı sensörler ile çok sayıda tuzak hazırlayan teröristler, el yapımı patlayıcıları arazi, yol, bina yapısına uygun malzemeler ile kamufle ederek doğal görünüm sağlıyor. Hazırlanan bu tuzaklar sonucunda da her gün onlarca sivil, özellikle çocuklar hayatını kaybediyor.

PYD ve PKK terör örgütlerinin Ayn El Arap, Cizre, Sur, Nusaybin ve benzeri ilçelerde kullandığı taktikler gibi DEAŞ da evlerin duvarlarında delikler açarak silah mevzisi haline getiriyor.

Bilgilendirmede, terör örgütünün, evlerin kapı önlerine belirli istikametlerde, taşların içini oyarak yalnızca düzenli ordu birliklerinin kullandığı RDX türü patlayıcılar yerleştirdiği, tuzaklı patlayıcıların her birinde en az 400-500 demir bilye kullanarak etkisini artırmayı amaçladığı, bu kapsamda meskun mahal çatışmalarına yönelik yoğun bir hazırlık yaptığı ifade edildi.

DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde muhaliflere destek sağlayan patlayıcı madde tespit ve imha timleri tarafından 74 el yapımı patlayıcı imha edildi. Harekatın başından bu güne kadar, çoğu tuzaklanmış 2 bin 335 el yapımı patlayıcı ve 42 mayın kontrollü olarak etkisiz hale getirildi.

Sadece bir el yapımı patlayıcının etkisiz hale getirilmesinin 3-4 saati aldığı, bazı özel el yapımı patlayıcıların etkisizleştirilmesinde ise uzmanların 8-12 saat harcadığı vurgulanan bilgilendirmede, çalışmaların bu nedenle büyük zaman kaybına neden olduğuna ve uzmanları açık hedef haline getirdiğine dikkati çekildi.

- El Bab'dan kaçan en az 30 sivil DEAŞ saldırısında öldü

Bilgilendirmede, Suriye'nin kuzeyindeki El Bab'dan kaçmaya çalışan en az 30 sivilin, dün DEAŞ terör örgütünün mayın ve el yapımı patlayıcılarla düzenlediği saldırıda hayatını kaybettiği, çok sayıda sivilin de yaralandığı bildirildi.

Öte yandan, terör örgütü DEAŞ, Mustafa Hazzuri adlı bir vatandaşı, El Bab ilçesindeki bazı sivilleri Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündeki güvenli bölgeye kaçırdığı gerekçesiyle geçen cuma günü kurşuna dizerek öldürmüştü. Terör örgütü, Hazzuri'nin cesedini dün akşama kadar ilçe meydanında teşhir ederek halka gözdağı vermeye çalıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.