Fransa'da, çalışma yasa tasarısı yine protesto edildi

Fransa'da, çalışma yasa tasarısı yine protesto edildi
Sendikalara göre protestolara ülke genelinde 1,2 milyon kişi katıldı - Grev yüzünden ulaşım ve eğitim önemli ölçüde aksadı

PARİS (AA) - Fransa'da çalışma yasa tasarısını protesto eden on binlerce kişi, başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde yürüyüş düzenledi.

Gösterilere işçilerin yanı sıra lise ve üniversite öğrencileri de destek verdi. 50’den fazla kentte düzenlenen yaklaşık 200 gösteriye, işçi sendikalarına göre 1,2 milyon kişi, İçişleri Bakanlığına göre ise 390 bin kişi katıldı.

Başkent Paris ve bazı kentlerde protestocular arasında zaman zaman arbede yaşandı. Gösteriler sırasında taşkınlık yapan yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

"Fazla liberal olduğu" ve "çalışanın haklarını yeteri kadar korumadığı" gerekçesiyle eleştirilen yasa tasarısının geri çekilmesi isteniyor. Gösterilerde özellikle Paris, Rennes, Grenoble ve Nantes kentlerinde gergin anlar yaşandı. Bu kentlerdeki gösterilerde polise taş atanlara tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale edildi.

Gösterilerinin yanı sıra bazı sektörlerde çalışan işçilerin grevi hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Paris’te banliyö trenlerindeki grev, kent içi ulaşımının önemli ölçüde aksamasına yol açtı, öğretmenlerin de greve katılmasıyla orta dereceli okullarda eğitim yapılamadı.

Grev nedeniyle Eyfel Kulesi'nin kapıları ziyaretçilere kapatıldı, tren ve uçak seferleri aksadı.
Sendikaların çağrısıyla çalışanlar ve binlerce öğrenci, "El Khomri" yasası olarak adlandırılan yeni çalışma yasa tasarısının geri çekilmesini talep ediyor.


Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan tasarı, özellikle sendikalarca "kazanılmış haklarının ellerinden alınması" olarak görülüyor.
Yeni tasarıya göre, günde azami 10 saat olan çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesai ücretleri düşecek. Tasarı, şirket ve işverenlere personelin çalışma süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.