Fransa'da çalışma yasası tasarısı

Fransa'da çalışma yasası tasarısı
Bakanlar Kurulu, Başbakan Valls'e tartışmalı çalışma yasası tasarısını meclisten oylama yapmadan geçirme yetkisi tanıdı- Valls mecliste bu yetkiyi kullanacağını açıkladı - Bu yetkinin kullanılması halinde muhalefet ön oylama yapılmadan gensoru talep edebi

PARİS (AA) - Fransa'da Bakanlar Kurulu, olağanüstü toplantısında, Başbakan Manuel Valls'e, ülkede büyük protestolara neden olan çalışma yasası tasarısını, meclisten oylama yapılmadan geçirme hakkı tanıdı.

Başbakan Manuel Valls, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası uyarınca çalışma yasası tasarısını Genel Kurul'da oylamadan geçirme hakkını kullanacağını açıkladı.

Başbakanın bu hakkı kullanması ve tasarının oylamadan geçmesi halinde, muhalefet 24 saat içinde ön oylama yapılmadan gensoru verme hakkına sahip. Gensorunun verilmesinin ardından yine 48 saat içinde iç tüzük gereği doğrudan gensoru oylaması yapılmak zorunda.

Gensorunun kabul edilmesi halinde ise hükümetin istifasını sunması gerekiyor.

5. Cumhuriyet tarihinde sadece 1962 yılında Georges Pompidou'nun başbakanlık döneminde gensoru kabul edilmiş ve dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, meclisi feshederek seçime gidilmesini kararlaştırmıştı.

Son dönemde 1988-1991 yılları arasında başbakanlık yapan Michel Rocard ve 2006 yılında başbakanlık yapan Dominique de Villepin, bu anayasal hakkı kullanmıştı.

Manuel Valls, 2015 yılında tartışmalı torba yasasını geçirmek için yine anayasanın ilgili maddesini üç kez kullanmak zorunda kalmıştı.

- Tartışmalı tasarı

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların geri alınması" olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre, günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalıştırılmasını öngörüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.