Fransa’da tartışmalı yasa tasarısı

Fransa’da tartışmalı yasa tasarısı
Paris’te polis ve göstericiler arasında arbede çıktı - Polis, 22 kişiyi gözaltına aldı

PARİS (AA) – Fransa’nın başkenti Paris’te çalışma yasa tasarısını protesto etmek için düzenlenen eylemde polis ve göstericiler arasına arbede çıktı.

Başkentteki Republique Meydanı'nda 31 Mart'ta başlatılan "gece ayakta" adlı eylemine dün gece yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yaklaşık 100 kişilik bir gösterici grubunun sabaha karşı çöp kutularını ateşe verdiği ve polise taş ve şişe atarak saldırdığı bildirildi. Açıklamada, polisin, göstericileri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıkarak dağıttığı kaydedildi.

Çıkan arbedede polis 22 kişiyi gözaltına aldı. Arbedede 4 polis memuru da yaralandı.

Çalışma Bakanı Myriam el Khomri tarafından hazırlanan tasarı, işçi sendikaları ve öğrenci derneklerini harekete geçirmişti. Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan tasarı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.

Yasa, şirket ve işverenlere çalışanlarının çalışma süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Sendikalar tasarı nedeniyle sosyalist hükümeti sağa kaymakla suçluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.