FÜZE GİBİYİZ

FÜZE GİBİYİZ
Konya sanayisinin son 20 yılda aldığı yolu “füzeden daha hızlı ilerledik” şeklinde yorumlayan Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, 5. organizede talep patlaması olduğunu Konya’nın eğitimli yeni nesil sanayicilerle çıkışını sürdüreceğini dile getirdi.

Bugün yaşanan işsizliğin önemli bir kısmının 28 Şubat ürünü olduğuna değinin Şahin, “28 Şubat’tan sonra çalışmayan ve iş beğenmeyen bir nesil yetişti. Endüstri Meslek Liselerinin önünün mutlaka açılması gerekiyor” dedi.

Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı, İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahir Şahin, deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin hazırlayıp sunduğu UĞURLU GÜNDEM’e konuk oldu. Şahin, PUSULA TV’de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan ve çekimleri Dar-ı Lezzet Etliekmek Sarayı’nda gerçekleştirilen programda, Konya, sanayi, STK ve ekonomi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

STK’LAR TOPLUMUN DİNAMİĞİDİR

Açıklamalarına kendini tanıtarak başlayan Şahin, “1961 Kulu doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilimi Konya’da tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisi mezunuyum. Şunu belirtmeliyim ki Endüstri Meslek Lisesi çıkışlıyım. Asansör sektöründe faaliyet gösteren firmamız var. Sanayi Odası Meclis Başkanlığı, İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanlığı ve MÜSİAD üyeliği gibi 13 tane Sivil toplum kuruluşuna üyeliğim var. STK’lara önem veren bir insanım. Toplumun kültürel, sosyal ve sanayi açısından kalkınmasının STK’larla gerçekleşeceğine inanıyorum. STK’lar toplumun dinamiğidir” dedi.

NEREDEN NEREYE GELDİK!

Sanayi ve iş dünyasının dünü ve bugününü değerlendiren Şahin, “İnsanın kendi gelişmişliğini ya da gelinen noktayı değerlendirmesi için geçmişe bakmalı. Dün nerdeydik, bugün nerdeyiz. Buna bakarsak çok önemli yol aldık ama bugüne bakarsak bizden daha önde olan ülkeler karşısında yetersiz olduğumuz aşikar. 1990’da yani bundan sadece 27 yıl önce Konya’da OSB’nin temelleri atıldı. Orası bataklık bir araziydi. Şuanda 600’e yakın fabrika harıl harıl çalışıyor. 25 binin üzerinde insana da istihdam sağlandı. Yine 180 dünya ülkesine ihracat yapılıyor. Buna baktığımız zaman baya bir yol aldığımız görülüyor. İnsanın şükrünü arttırması gerekiyor. Biz şükredecek noktaları arttırabilirsek gelişmişlik düzeyimizi daha da artacaktır” diye konuştu.

KONYA SANAYİSİ FÜZEDEN DAHA HIZLI

Konya sanayisinin inanılmaz bir şekilde büyüdüğüne de dikkat çeken Şahin, “Konya sanayisine şöyle genel olarak baktığımız da son 20 yılda füzenin hızından daha hızlı ilerlediğimiz görülmekte. Halen yatırımlar devam ediyor. 4. Organize bitti şuanda yer kalmadı, 5. Organize için küçük problemler var. İnşallah bu yıl 5’de bitecek. 5. Organize Sanayi Bölgesi genişletilmiş sanayi bölgesidir ve planlanan alanın 10 kat daha fazlasına talep var. Gelinen nokta bizi mutlu ediyor. Zaman zaman sıkıntı yaşanıyor. Bunu atlatmanın yolu da daha fazla çalışmak ve daha fazla üretmektir. Şuanda Türkiye’de enflasyon yüzde 10. Biz geçen yıl bin üretmiş bu yıl da bin üretmişsek aslında 900 üretmiş oluyoruz. Bunun için üretim kapasitemizi arttırmamız gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE İYİ YOLDA İLERLİYOR

Dünyanın her yerinde sıkıntıların yaşandığını vurgulayan ve Türkiye’nin iyi yolda olduğunu söyleyen Şahin, “Dünyanın en gelişmiş ülkeleri de sıkıntı çekiyor. Bugün Almanya; dünyanın en fazla üretim yapan ülkesi. 80 milyon nüfusu var ama 1.5 milyar insandan fazla üretim yapabilen bir ülke konumunda. Aynı zamanda da dünyanın en fazla ihracat yapan ülkesi. Aramızdaki fark devletin ekonomik gücüyle de paralel gidiyor. Sistemi bizden önce kurmuşlar. Kişi başı milli gelirimiz 12-13 bin dolar civarında. Bu seneki büyüme hedefi tutarsa 14 bin dolar civarına çıkacak. Bir Alman vatandaşının milli geliri ise 30-40 bin dolar. Yani bizim üç katımız neredeyse. Biz de tüm krizlere rağmen sürekli ilerleyen bir ülkeyiz. İyi yoldayız. İnşallah dahi iyi olacağız” ifadelerini kullandı.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Türkiye’nin çevresinde yaşanan sıkıntıları değerlendiren ve sorunun temelinde ekonomi olduğunu vurgulayan Şahin, “Bizim petrolümüz yok, yer altı kaynaklarımız kısıtlı. Bunun için biz üretmeliyiz, üretmek zorundayız. Bunu yaparken dünya pazarına açılıyor ve onların pazarlarını elinden alıyoruz. Bunun için pazarlarını yenide ele geçirmek için bize savaş açılıyor. Tüm yaşanan gelişmelerin temelinde bu pazar payı vardır. Bizim de hem o pazarları korumak hem de yeni pazarlar bulmak zorundayız” dedi.

EĞİTİMLİ SANAYİCİLER GELİYOR

Sanayicinin işine ve ülkesine sevdalı olduğunu da söyleyen ve Konya sanayisinin artık ikinci kuşak eğitimli sanayicilere devredilmeye başladığını da söyleyen Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, “Ben sanayicilere deli diyorum; ama ülkesine sevdalı deli. İşinin delisi… Sanayicinin en büyük hastalığı budur. Sürekli üretir, üretmek için emek harcar. Cebinde para da olmaz; çünkü sürekli yatırım yapar. Bu farklı bir özelliktir. İnşallah bu sanayicilerimizin sayısı artar, artıyor da. Son dönemde sanayicilerimiz eğitimli hale de geldi. Artık sanayicilerimiz çocuklarını okutuyor. Konya’da halen birinci kuşak sanayiciler hakim olsa da inşallah bundan sonra eğitimli sanayiciler de devreye girecek ve Konya çok daha iyi yere gelecek” diye konuştu.

İŞSİZLİĞİN SEBEBİ 28 ŞUBAT’TIR

Türkiye’deki işsizliğin 28 Şubat süreci ile tetiklendiğinin altını çizen Şahin, “Biz üreterek büyüyen ve böyle de büyümek zorunda olan bir ülkeyiz. Üretim için de Endüstri Meslek Liseleri ön şart. 28 Şubat süreci hakikaten bir hilkat garibesiydi. Sırf İmam Hatipleri kapatmak uğruna meslek liselerinin önün kesildi. Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Lisesi ve Kız Meslek Lisesi gibi okulların önüne kesilmesi bu ülkeye inanılmaz zararı oldu. Şu anda işsizlik yüzde 11-12’lerde. Ben bunun yüzde 5-6’lık kesiminin 28 Şubat sürecinde oluşan yapıdan kaynakladığına inanıyorum. Çünkü bizde öyle bir nesil yetişti ki; çalışmayan ve iş beğenmeyen bir nesil yetişti. Endüstri Meslek Liselerinin önünün mutlaka açılması gerekiyor. Endüstri Meslek Lisesi’nin makine bölümünden mezun olan makine mühendisliğine giderse çok daha iyi mühendis çıkar. Makineye dokunmuş, tezgahta çalışmış insanlar çok daha iyi yol alır. Ben Endüstri Meslek Liselerine de üniversitede olduğu gibi sınavla girmesi gerektiğine inanıyorum. Başka okulları kazanamayan sanat okuluna gitsin mantığı değişmeli. Endüstri Meslek Liselerine öğrenci seçilerek alınmalı. Çünkü o insanlara ihtiyacımız var” dedi.

KONYA ELEMAN SIKINTISINI AŞACAK

Sanayideki eleman sıkıntısına da dikkat çeken Şahin, “Nitelikli, yetişmiş eleman bulma noktasında sıkıntı yaşadığımız gibi son dönemde ara eleman dediğimiz vasıfsız eleman pozisyonunda da ciddi sıkıntılar doğdu. İnşallah bunların aşılması için Sanayi Odası’nın mesleki eğitim çalışması ve Ticaret Odası’nın kuracağı sürekli eğitim merkezi kısa süre sonra semerelerini verecektir. 4 yılın sonunda piyasada vasıflı eleman sayısında ciddi artış olacak. Her şeyi devletten beklememek lazım. Bizim de sanayiciler olarak eleman yetiştirme noktasında gayretler sarfetmeliyiz. Gençlerimizin elinden tutmak gerekiyor. Yarın bizde çalışmasa bile o gençleri yetiştirmeliyiz. Bize fayda sağlamıyorsa varsın komşuda faydalı olsun. Kendi işletmelerimizde kendi okullarımızı kurup çocuklarımızı yetiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

İPEKYOLU, FARKLI KUTUPTAKİ İNSANLARI BİR ARAYA GETİRDİ

Son olarak kurucu başkanlığını yürüttüğünü İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneğine parantez açan Başkan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “MÜSİAD, ASKON, SELSİAD gibi kıymetli STK’larımız var; ama bu STK’lara siyasi düşünce, sosyal hayata bakış açısı ya da farklı nedenlerle üye olmayan insanlarımız da var. Biz ‘Birlikte Konya’yız sloganı çerçevesinde farklı düşünceden, farklı sosyal çevreden insanları bir araya getirdik. İlk başta çok zorlandık ama zamanla öyle bir hale geldik ki çok farklı kutuplardaki insanlar arasında inanılmaz bağlar, dostluklar kuruldu. Düşüncelerimiz farklı olabilir ama ortak nokta bulmak da pekala mümkün. Eğitim ve sosyal faaliyetlere devam ediyoruz. Taşrada eğitimle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Diğer STK’larla güzel diyaloglar kurduk. Öne çıkmak gibi bir derdimiz de yok.”

(Haber: Yunus Emre Avcı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.