G-Bilim Akademileri toplantısına TÜBA imzası

G-Bilim Akademileri toplantısına TÜBA imzası
TÜBA Başkanı Acar:- "G-Bilim Akademileri Toplantısına bu yıl ilk kez katıldık. Toplantı öncesinde, sırasında ve sonrasında çeşitli katkı ve önerilerde bulunduk"- "Göç ve teröre 'beşeri/insan ürünü afet' olarak yer verilmesi yönündeki TÜBA önerisi, katılım

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türkiye'nin ilk kez bu yıl katıldığı "G-Bilim Akademileri Toplantısı"nda imzalanan "beyin bilimi, afetlere karşı dayanıklılık ve geleceğin bilim insanları" konularına ilişkin bildirgelerin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a sunulduğunu ifade etti.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulusal bilim akademilerince ilki 2005 yılında İngiltere'de düzenlenen G-Bilim Akademileri Toplantılarına ilişkin bilgi verdi.

Bu yıl Japonya'da gerçekleştirilen ve ulusal bilim akademilerinin katıldığı "G-Bilim Akademileri Toplantıları"nda Türkiye'nin ilk kez yer aldığını belirten Acar, söz konusu toplantıda afetler, enerji, çevre, sağlık, enerji ve benzer güncel küresel konuların ele alındığını kaydetti.

Gündeme alınan konuların tartışıldığını ve bunlara ilişkin "ortak bildiriler" yayınlandığını anlatan Acar, durum tespiti ve politika önerileri içeren bildirilerin, katılan akademi başkanlarınca ülkelerin ilgili bakanlarına, liderlerine sunulduğunu ve kamuoyuyla paylaşıldığını dile getirdi.

Acar, "G-Bilim Akademileri Toplantısına, Japon Bilim Konseyi Başkanı Takashi Onishi'nin daveti üzerine ilk kez katıldık. Türkiye'nin yanı sıra bu yıl toplantıya Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika, İngiltere ve ABD ulusal akademileri ile Afrika Bilim Akademisi'nden oluşan 14 akademi katıldı." diye konuştu.

- "TÜBA'nın önerisi ciddi ilgi gördü"

Acar, bu yılki toplantıda TÜBA'nın da imzaladığı "beyin bilimi, afetlere karşı dayanıklılık ve geleceğin bilim insanları" konularına ilişkin "G-Bilim Akademileri 2016 Ortak Bildirileri"ni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a sunduklarına değinerek, ortak bildiri hakkında şunları aktardı:

"Toplantının ardından 'Küresel beyin kaynaklarını anlaşılması, korunması ve geliştirilmesi', 'Afetlere karşı dayanıklılığı güçlendirmek sürdürülebilir kalkınma için gereklidir', 'Geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesi' başlıklarıyla ortak bildiriler hazırlandı. TÜBA, taslak bildiri metinleri konusunda toplantı öncesinde, sırasında ve sonrasında çeşitli katkı ve önerilerde bulundu. Özellikle, uluslararası göç ve terörün yeni 'afetler' haline geldiği ve konuyu doğal ve teknolojik afetlerle sınırlayan ilgili çerçeve taslakta, tanım bölümünde göç ve teröre 'beşeri/insan ürünü afet' olarak yer verilmesi yönündeki TÜBA'nın önerisi katılımcı akademilerle ciddi ilgi gördü ve bazı akademilerce de desteklendi."

G-Bilim Akademileri ile çalışmalarının ve katkılarının ileriki yıllarda da süreceğine işaret eden Acar, akademi olarak bu yıl için belirlenen bildiriye yönelik çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.