Gabriel-barzani Görüşmesi

Gabriel-barzani Görüşmesi
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: - "Bağdat ile Erbil arasındaki gerginliğin azaltılması lazım"- IKBY Başbakanı Barzani: - "Bağdat ile ihtilafları diyalogla çözmek istediğimizi vurgulamak için geldik"

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Irak merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki gerginliğin azaltılması gerektiğini söyledi.

Gabriel, başkent Berlin'de IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile yapacağı görüşme öncesinde düzenlenen basın toplantısında, DEAŞ ile mücadelede 2017’nin önemli bir yıl olduğunu ve terör örgütüne karşı galip gelindiğini belirtti.

Gabriel, Musul’un ve diğer kentlerin kurtarılmasının DEAŞ’e karşı mücadelenin başarılı geçtiğine iyi bir örnek oluşturduğuna işaret etti.

Bunun, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon tarafından desteklenen IKBY güvenlik güçleri ile Irak merkezi yönetiminin başarısı olduğunu da söyleyen Gabriel, DEAŞ'e karşı bu mücadelenin yolun son kısmında gevşememesi gerektiğini kaydetti.

Gabriel, "Bağdat ile Erbil arasındaki gerginliğin azaltılması lazım." ifadesini kullandı.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı ilan ettiği IKBY'nin referandumuna da değinen Gabriel, Almanya’nın bu konuda daha önce uyarılarda bulunduğunu anımsatarak, "Yaptığımız ziyarette büyük sorunlar beklediğimizi söyledik. Maalesef bu gerçekleşti. Şimdi diyaloğa geri dönülmesi gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 2014'ten sonra insani yardım ve ülkenin yeniden imarı için Irak'a 1 milyar avrodan fazla destek verdiğine dikkati çeken Gabriel, bunu sürdürmek istediklerini ancak ön koşulun Irak’ın iç sorunlarını barışçıl ve demokratik şekilde çözmesi ve gergin durumdan çıkması olduğunu kaydetti.

Gabriel, Irak’ın bütünlüğünü desteklediklerini sözlerine ekledi.

IKBY Başbakanı Barzani de DEAŞ ile mücadele kapsamında Peşmergelerin eğitimi ve IKBY’ye yaptığı silah yardımından dolayı Almanya’ya teşekkür ederek bu desteğin sürmesini istedi.

Irak'ın anayasası ile bir sorunu olmadıklarını ve Irak Federal Anayasa Mahkemesinin kararlarına saygı gösterdiklerini belirten Barzani, "Bağdat ile olan ihtilafları diyalogla çözmek istediğimizi vurgulamak için geldik." ifadesini kullandı.

Sorunların çözümünün siyasi irade ve diyalogla olabileceğini söyleyen Barzani, iki tarafın da bu iradeyi göstermesi gerektiğini kaydetti.

Barzani, iki tarafı yakınlaştırma konusunda Almanya'nın bir rol üstlenmesini de istedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.