"GAP TARIM" ve "GAP FOOD" fuarları (1)

"GAP TARIM" ve "GAP FOOD" fuarları (1)
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek: - "Bakın şu anda yer altı zenginliklerine rağmen IMF'ye el açan komşularımız var. Bunların sayıları artacak"

GAZİANTEP (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bakın şu anda yer altı zenginliklerine rağmen IMF'ye el açan komşularımız var. Bunların sayıları artacak" dedi.

Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle düzenlenen "7. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık" (GAP TARIM) ile "12. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj" (GAP FOOD) fuarlarının açılışında, dünya nüfusunun 10 milyara doğru ilerlediği şu dönemlerde tarımın en kritik sektörlerin başında geldiğini dile getirdi.

Tarımda bilgi ve teknoloji daha fazla kullanılarak, tüm insanlığın ihtiyacını karşılama noktasında çaba içerisine girilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Maalesef ülkemizde tarım sektörünün verimliliği son derece düşük. O nedenle bu fuar çok önemli. Çünkü verimliliği artırmanın yolu bilgi ve teknolojidir" diye konuştu.

Türkiye'de tarımda çalışan nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 25 dolaylarında olduğunu ancak Türkiye nüfusunun 4'te birinin ürettiği katma değerin ise yüzde 7-8 civarında bulunduğuna işaret eden Şimşek, bu sorunun ancak bilgi ve teknolojiyle giderilebileceğini kaydetti.

Şimşek, Türkiye'nin AK Parti dönemlerinde tarım konusunda önemli aşamalar kaydettiğini anlatarak, her alanda olduğu gibi tarımda da reforma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

GAP bölgesinde hükümetleri döneminde 105 milyar liralık yatırım yapıldığına işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Su yönetimi çok önemli. Toprakla suyun buluşturulmasıyla verimlilik 3-4 kat artabiliyor. Suyun doğru kullanılması ve suyun toprakla buluşturulması da eğitimden, bilgiden ve teknolojiden geçiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin tarım ve gıdada çok büyük potansiyeli varken, bu potansiyelin çok altında rekolte alıyoruz. Her ne kadar önemli ve güzel çalışmalar olsa da bu yolculuğun henüz başındayız. Türkiye'nin rekabet üstünlüğü olduğu nadir sektörlerden birisi tarımdır. O yüzden bizim buraya odaklanmamız lazım ve kaynakları doğru kullanmamız lazım. Daha çok reformla bunları hayata geçirmeliyiz."

Fuarla ilgili öneride bulunan Şimşek, gelecek yıl düzenlenecek fuarda oluşturulacak bir bölümde çiftçilerle eğitimcilerin buluşturulmasını istedi.

İsrail'in coğrafi olarak çok küçük bir ülke olmasına rağmen, tarımsal ihracatının çok ciddi boyutlarda olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bu ülkede doğru düzgün arazi yok. O yüzden bizim de bilgiye, insana öncelik vermemiz gerekiyor. Yer altı kaynakları belirleyici değildir. Bakın şu anda yer altı zenginliklerine rağmen IMF'ye el açan komşularımız var. Bunların sayıları artacak. Çünkü ne parayı yönetiyorlar, ne de başka bir şey... O yüzden bizim yer altı zenginliklerimizin olmaması belki de bir şanstır. Olmaması sorun değildir. Tüm mesele bizim önceliklerimizi doğru saptayıp, var olan imkanları doğru yere kanalize etmemizdir" diye konuştu.

Gaziantep ve yöresinin tarım ve hayvancılıkta belirli bir tecrübe ve birikime ulaştığını vurgulayan Şimşek, üreticilerin Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takip ederek, çalışmalarını çeşitlendirmesini önerdi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.