GAP'taki araştırmalar "Hesaplama Merkezi"yle hız kazanacak

GAP'taki araştırmalar "Hesaplama Merkezi"yle hız kazanacak
HRÜ bünyesinde kurulan Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi, tohum, gen, ürün ve yer altı kaynaklarının analizinden mayın ve maden tespitlerine kadar pek çok alandaki araştırmalara önemli kolaylıklar sağlayacak- Merkez, 32 bilgisayar kümesiyle tüm araştırma

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Tarım ürünlerinden tohum ve genlere, maden ve mayın tespitinden yer altı kaynaklarının analizine kadar, bilişim, tarım ve yenilenebilir enerjinin konu edildiği tüm araştırmalara yardımcı olabilmek amacıyla Harran Üniversitesi bünyesinde "Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi" kuruldu.

Bilgi Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde 5 yıl önce hazırlanan proje kapsamında desteklenen ve 1,5 milyon lirayı aşan maliyetle kurulan Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi, yaklaşık 5 ay süren test aşamalarının ardından eylül ayında hizmete girdi.

Yüksek güvenlik önlemiyle donatılan merkeze parmak iziyle giriş yapılabiliyor. Olası su baskını ya da yangın konusunda önlemlerin alındığı merkezde, söz konusu durumlarda merkezde kurulan sistem tarafından yetkililere mail atılıyor.

Türkiye'de az sayıda bulunan sistemler arasında yerini alan ve 32 bilgisayar kümesinden oluşan merkez, yüksek hesaplama kapasitesi sayesinde bölgede yapılacak araştırmalarda büyük kolaylıklar sağlayacak.

- "Tüm araştırmacılara açık olacak"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezinin normal bilgisayarlarda günler, haftalar sürebilen bir işlemi saniyeler ve dakikalar içinde işleyebildiğini söyledi. Merkezin araştırma yapan bütün araştırmacılara ve şirketlere açık olacağını anlatan Taşaltın, şöyle devam etti:

"Bu merkezimiz sadece üniversitemizde bir bölüme değil, Güneydoğu bölgemizdeki ve ülkemizdeki bütün araştırmacılara açık olacak. Araştırmacılarımız ve şirketlerimiz internet üzerinden merkezimize bağlanarak yapmak istedikleri işlemi çok kısa bir sürede yapabilecekler. Merkezimizde tohum, gen, moleküler fizik, görüntü işleme, tarladaki ürünlerin analizi, su analizi, yine matematikte teorik uygulamalar, uydu fotoğraflarının analizi, mayın tespiti, maden tespiti, yer altı ve yer üstü kaynakların analizleri gibi çok yüksek hesaplama gerektiren araştırmalar rahatlıkla yapılabilecek."

Taşaltın, bölgedeki bütün akademisyenlerin ve şirketlerin araştırmalarında merkezlerinden yararlanabileceğini bildirdi.

- Türkiye'de çok az sayıda benzer sistem var

HRÜ Bilgisayar Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Nacar da Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi projesinin 2010 yılında Kalkınma Bakanlığının desteği ile başladığını söyledi.

Sistemlerinin yurt içi ve dışından araştırma yapan bütün araştırmacılara hizmet verebilecek kapasitede olduğunu vurgulayan Nacar, "Bölgemizde tek olma özelliğine sahip. Bölge üniversiteleri içinde sadece bizim üniversitemiz bünyesinde böyle bir sistem şu anda bulunuyor. Türkiye'de bu tür Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezlerinin sayısı bir elin parmağını geçmemektedir" dedi.

Sistemin bölgede yapılacak araştırmalarda büyük kolaylık sağlayacağını kaydeden Nacar, şöyle konuştu:

"Sistemiz özelilikle GAP bölgesindeki tarımda bilişim ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yüksek hesaplamalı analizlerinde yardımcı olması amacıyla kuruldu. Tarım alanlarının sulanması, gözetlenmesi, bitkilerin genetiği, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında bilgisayar sisteminin gücünden yararlanmayı planlıyoruz. Şu anda sistemimiz sayesinde TÜBİTAK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve üniversitelerimiz tarafından desteklenen projeler yürütülmektedir. Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde bu tür sistemlerin fazla sayıda kurulması düşünülmüyor ancak bu tür sistemlerin kullanımının yaygınlaştırılması düşünülüyor. Bu kapsamda yeni sistemler kurulması yerine var olan sistemlerden hizmet alınması düşünülmektedir. Bu yönüyle bölgemizde şanslı bir konumda bulunmaktayız. Bundan sonraki hedeflerimiz bu sistemi kullanarak daha farklı alanlarda projeler gerçekleştirmek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.