Gazzeli balıkçılar yıllar sonra "9 mil" açıkta avlanıyor

Gazzeli balıkçılar yıllar sonra "9 mil" açıkta avlanıyor
Gazzeli balıkçılar, 10 yıl sonra ilk kez avlanmak için 9 mil mesafeye açıldı

GAZZE (AA) - İsrail yönetiminin, Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarma kararı bugün fiilen uygulanmaya başlandı.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazzeli balıkçılar, bu akşam on yıl sonra ilk kez sahilden 9 mil açıkta balığa çıkıyor." dedi.

Ayaş, bu durumun, İsrail'in 2007 yılından bu yana uyguladığı deniz ablukası nedeniyle büyük zarara uğrayan balıkçıların ekonomik durumlarına olumlu yansıyacağını belirtti.

İsrail yönetiminin geçen hafta, Gazze sahilindeki 6 millik avlanma menzilini, 9 mile çıkarmayı kabul ettiği bildirilmişti. Filistin Sivil İşler Bakanlığı da bu kararın, bugünden itibaren uygulanacağını duyurdu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, İsrail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes antlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin nafakası 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.