GDO konusunda endişeye gerek yok

GDO konusunda endişeye gerek yok
GDO konusunda endişeye gerek yok Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker GDO'lu ürün konusunda "Toplumun endişe etmesine gerek yok" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker "GelişenSekiz Ülke'nin (D-8) 5.

 

Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eker, "Geçtiğimiz günlerde GDO'lu mısır unu ele geçirildi.

 

GDO tehlikesi şu anda ne seviyede?" sorusuna şu cevabı verdi: "Bahsedilen olayda birisi sahte bir belgeyle ithalat yapmak istiyor ve bu, gümrükte yakalanıyor. Yaklaşık 3 ay önceki hadise.

 

Türkiye'ye insan gıdası olarak tüketilmek üzere GDO'lu ürün ithal etmek ve üretmek ağır ve şiddetli müeyyidesi olan bir suçtur. Bunlar sıkı sıkıya takip ediliyor.

 

Burada da zaten gümrükte yakalanmış, yani piyasadan toplanan bir ürün değil. Bu anlamda Türkiye'de tüketicilerin ve toplumun endişe etmesine gerek yok.

 

" Bakan Eker'e, bazı gazetelerde "zehirli pirinç" başlığıyla verilen habere ilişkin değerlendirmesi de soruldu. Gönen Çayının Devlet Su İşleri tarafından yapılan su analizlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını belirten Eker, şöyle konuştu: "Ergene ve Gönen ile ilgili olarak, sulamanın yüzde 95'i Meriç'ten, yüzde 5'i Ergene'den yapıldı.

 

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yine Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından izleme ve kontroller yürütüldü, Tarım Bakanlığı olarak da kullanılan suyun kalitesindeki değişiklikler düzelmiş bir şekilde kontrol edildi. Şu ana kadar hem kalite hem de nitrat kirliliği açısından kontrol ediliyor.

 

En son kontrol amaçlı olarak Ergene bölgesinden 68 pirinç örneği alındı, analizleri sürüyor. Gönen'den de 18 yeni örnek alındı.

 

Herhangi bir şey çıktığında biz bunu kamuoyuyla paylaşırız." 1.

 

3 MİLYAR TON GIDA İSRAF EDİLİYOR Mehdi Eker, "D-8 5. Gıda Güvenliği Tarım Bakanları Toplantısında konuştu.

 

İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarının gıda ve beslenme olduğunu belirten Eker, gıdaya erişim ve gıda dağıtımında yaşanan sorunlardan dolayı bu ihtiyacın karşılanmasının zorlaştığını, ayrıca stratejik önem kazandığını kaydetti. Eker, dünya nüfusunun artmasının, kırsal alandan kentsel alanlara doğru nüfus hareketlerinin, toprak ve su gibi doğal kaynakların sınırlı olmasının, küresel ısınma ve ülkeler arası göç gibi faktörlerin bu konuda karşılaştıkları temel zorluklardan sadece bazıları olduğunu dile getirdi.

 

Uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlara göre 7,2 milyar civarındaki dünya nüfusunun 2050 yılında 9,3 milyara ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Eker, şunları söyledi: "Gıdaya bağlı önemli sorunlar oluşmaması için aynı dönemde tarımsal üretimde yüzde 70 civarında bir artış sağlanması gerektiği hesaplanmaktadır. Bu üretim artışının ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

 

Son dönemde uluslararası kuruluşlarca açıklanan fiyatlar incelendiğinde ciddi bir krizin olmadığı görülmekle birlikte dünyadaki daha önce yaşadığımız tarım ve gıda güvenliği konusundaki krizler ve ekonomik problemler meseleyi dikkatle izlememiz gerektiğini ortaya koymaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.