Geleneksel metotla zeytinyağı sabunu üretiyorlar

Geleneksel metotla zeytinyağı sabunu üretiyorlar
Edremit Körfezi'ndeki yerleşim birimlerinde 20 yıl öncesine kadar 100 civarında olan geleneksel metotla zeytinyağı sabunu üreten usta sayısı, şimdilerde 3'e düştü- Sabun ustası İldiz:- "Bu tür zeytinyağı sabunlarının fiyatları piyasaya göre biraz yüksekti

BALIKESİR (AA) - SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Edremit Körfezi'ndeki yerleşim birimlerinde, doğal ham maddeler ve zeytinyağı kullanılarak Yunan usulü sıcak karışım yöntemiyle yapılan geleneksel sabun imalatı ustaları azalıyor.

Edremit Körfezi'nde 20 yıl öncesine kadar bu yöntemle üretim yapan 100 civarında usta mevcutken günümüzde sadece 3 usta bu geleneği sürdürüyor.

Söz konusu ustalardan biri olan 70 yaşındaki Meriç İldiz, Edremit Organize Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren bazı firmalar için fason olarak zeytinyağı sabunu üretiyor.

İldiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cildi besleyici ve hücre yenileyici özelliğiyle dünya çapında büyük ilgi gören doğal zeytinyağı sabunu üretimine 11 yaşında başladığını söyledi.

Şimdilerde meslekte yetişen eleman kalmadığını vurgulayan İldiz, şunları anlattı:

"Bölgemizin katkısız zeytinyağını kaynatma kazanına dökeriz. Karışımı yapıp kaynattıktan sonra brada adlı teknemizde yoğururuz. Bu esnada esansını ve rengini veririz. Bunu yaparken de tamamen doğal maddeler kullanırız. Sonrasında sabunumuzu kuruması için kalıba dökeriz. Hava şartlarına göre birkaç gün beklettikten sonra kesimini yaparak paketleriz. Bunun bir diğer adı da organik sabundur. Şu anda hakiki zeytinyağlı ve defne aromalı sabun üretiyoruz. Bu tür zeytinyağı sabunlarının fiyatları piyasaya göre biraz yüksektir çünkü hakiki zeytinyağı kullanılır. Bu yıl zeytinyağı fiyatları yüksek olduğu için satışlarımız bundan olumsuz etkilendi."

- İmalatta sadece zeytinyağı, su ve kostik kullanıyorlar

İldiz, yüzlerce yıl öncesine dayanan doğal zeytinyağı sabunu üretimi metodunu modern sabun üretiminden ayıran en önemli özelliğin, imalat aşamasında doğal zeytinyağı, su ve kostik haricinde hiçbir maddenin kullanılmaması olduğunu dile getirdi.

Normal zeytinyağı sabunu imalatında kemik yağı gibi asitli hayvansal yağların da kullanıldığını ifade eden İldiz, "Normal sabunla bizim üretimimiz birbirine benziyor fakat kıvam farkı ustalık istiyor" dedi.

Bölgede geleneksel yöntemle üretilen doğal zeytinyağı sabununun kilogramı 15, normal sabunun kilogramı ise 10 liradan satılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.