Gelibolu, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılına hazır

Gelibolu, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılına hazır
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Gürkan: - "İki günlük (24-25 Nisan) program için tüm hazırlıklarımız, organizasyonlarımız tamamlanmış durumda"- "Şu anda bile elimizde net somut olarak kimlerin katılacağı bilgisi

ÇANAKKALE (AA) - İSMAİL ERSAN - Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101'inci yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da gerçekleştirilecek törenlerde yurt içi ve yurt dışından gelecek ziyaretçileri ağırlamaya hazır hale getirilirken, programa 43 ülkeden katılım bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl tarihi alanda ikinci büyük töreni gerçekleştireceklerini söyledi.

İlk törenin 24 Nisan saat 10.00'da Şehitler Abidesi'nde yapılacağını belirten Gürkan, "Bu törene savaşa katılmış ülkelerin bakanları, kuvvet komutanları, büyükelçileri de katılacaklar. Bizim tören alanındaki programımızdan sonra diğer ülkelerin de kendi anıtlarına geçişleri yapılacak. Fransa ve İngiliz anıtında da törenlerle savaşın o tarihteki tüm acıları, yaşanmışlıkları anılacak." dedi.

Tören günü 57. Alay Şehitliği'nde çelenk sunma ile o günün anlam ve önemini yansıtan konuşmalar olacağını ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

"24 Nisan günü sabahtan akşama kadar savaşın yaşanmışlıklarını yansıtacak şekilde törenlerle geçecek. 25 Nisan sabahı ise iki büyük etkinlik var. Birincisi Kocadere köyünden başlayan, bizim Çanakkale Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kamp alanında sabah namazından sonra yola çıkacak olan, 57. Alay Vefa Yürüyüşü olacak. Yaklaşık 6 kilometre katedilecek bu yürüyüşe yaklaşık 4 bin 300 genç katılacak. Bunlara bir o kadar da izciler dahil olacak, askeri öğrenciler dahil olacak. Büyük bir genç grubu Conk Bayırı'ndaki Atatürk Anıtı'na yürüyüş gerçekleştirecekler. Bu yürüyüş sonunda Conk Bayırı'ndaki Atatürk Anıtı'nda saat 8.30'da tören icra edilecek. Yine sabah saat 5.30 civarında Anzak Koyu'nda da Anzakların şafak ayinleri olacak."

Buradaki törenlere de bakan ve üst düzey temsilcilerin katılacağı bilgisini veren Gürkan, "Şafak ayininden sonra Conk Bayırı'ndaki anıtlarına doğru yürüyüşe çıkacaklar. Tepenin, sırtın bir tarafında bizim gençlerimiz yürürlerken deniz tarafındaki sırtta ise Anzakların kendi tören alanlarına intikali gerçekleştirilmiş olacak." dedi

Törenlerin 25 Nisan'da saat 13.00-13.30 civarında bitmesinin beklendiğini dile getiren Gürkan, tarihi alanda tüm hazırlıkların tamamlandığını anlattı.

Gürkan, "24-25 Nisan'daki törenler için Abide'deki, 57. Alay'daki çevre düzenlemesi, bayrakların tamamen yenilenmesi yapıldı. 57. Alay, tören sonrasında yeniden yapılacak. Problemleri var onlar yenilenecek. Geçen dönemde 18 Mart'ta Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde bulunan Atatürk Evi'nin ziyarete kapanması söz konusuydu. Şu anda törenler dolayısıyla Atatürk Evi'ni tekrar ziyarete açtık, onarmaya başladık. Onarımla beraber oralar tekrar ele alınacak." diye konuştu.

Tarihi alanda tüm yollardaki asfalt çalışmalarının tamamlandığını aktaran Gürkan, törenlerin sorunsuz geçeceğini söyledi.

- "43 ülkenin tamamının buraya katılım sağlayacağını bekliyoruz"

Törenlere yurt dışından üst düzey katılımların da olacağını dile getiren Gürkan, şunları kaydetti:

"Yeni Zelanda'dan Avustralya'dan bakanlar geliyor. İngiltere'den kuvvet komutanları gelecek. Büyükelçiler geliyor. 43 ülkeye davet mektubu gönderildi. Bu ülkelerden şu anda dönüşler geliyor. Tören tarihinde de yerlerini almış olacaklar. Kamuoyunda yansıtılanın aksine buraya katılım olacak. Şu anda bile elimizde net somut olarak kimlerin katılacağı bilgisi var. Neredeyse davet gönderdiğimiz 43 ülkenin tamamının buraya katılım sağlamasını bekliyoruz."

Gelibolu, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılına hazır

Gelibolu, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılına hazır

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.